chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у столиці Канади відкриють пам'ятник Тарасу Шевченку

26 червня 2011 о 01:22

26 червня о 14:30 відбудеться урочисте відкриття пам’ятника українському поету Тарасові Шевченку в Оттаві. Про це повідомляє прес-служба Посольства України в Канаді.

Цю важливу подію організовує Комітет по встановленню  пам’ятника Т. Шевченку в м. Оттаві та Посольство України в Канаді на теренах Українського католицького собору Святого Івана Хрестителя.

За інформацією посольства, на відкриття пам’ятника запрошені відомі політичні, релігійні, громадські лідери Канади та України: сенатори, члени парламенту, дипломати, члени місцевих та національних підприємств та організацій. Список запрошених включає всіх жертводавців які підтримали проект пам’ятника.

Організатори приурочують цю подію двом датам: 120-ій річниці поселення українців в Канаді та 20-ій річниці незалежності України.

Під час відкриття відбудеться яскрава церемонія, що включатиме символічну посадку козацького дуба та закладання землі з могили Шевченка в Каневі.

Закінчиться програма дня святковим концертом за участі Канадської Капели Бандуристів з Торонто під керівництвом Доктора Віктора Мішалова. Також на сцені виступатимуть бандурист Ярослав Джусь, фіналіст конкурсу «Україна має талант  -2», танцювальний ансамбль «Світанок» та інші відомі Українсько-Канадські творчі колективи.

На відкритті пам’ятника будуть вшановані імена численних жертводавців, завдяки яким було зібрано кошти. До речі, не всі, адже для завершення проекту потрібна сума у розмірі 75 тисяч доларів.

Створення пам’ятника належить руці відомого скульптора Лео Молома (1915—2009). який проживав у канадському Вінніпезі, де у 1992 році заснував «Сад скульптур Лео Мола». Сьогодні там  експонується понад 300 його робіт. Славнозвісний пам`ятник Прем’єр міністру Джону Діфенбейкеру у виконанні Мола прикрашає Парламентський пагорб в Оттаві. Це не перший пам’ятник Шевченка у виконанні скульптора. Лео Молом зокрема створені пам'ятники Тарасові Шевченку у Вашингтоні, Буенос-Айресі і Санкт-Петербурзі. За свій надзвичайний внесок у розвиток мистецтва митець був нагороджений Орденом Канади (1989) та орденом України (2002).

Детальніше про цю подію можна дізнатися тут.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути