chrome firefox opera safari iexplorer

ТОП-10 літніх фестивалів Львівщини

24 червня 2011 о 19:23

26-27 червня – фестиваль «Героїчна Тустань» відбудеться на території заповідника  в с. Уричі, Сколівського району, що на Львівщині.

Ідея: Фестиваль покликаний вшанувати героїку всіх часів української державності. Учасники та відвідувачі «Героїчної Тустані» стануть свідками реконструкції бою УПА, зможуть подискутувати під час круглого столу на тему героїки, літературні читання та багато іншого.

Музика: Антон Крук, Святослав Бойко, «Ойкумена», «НаВиворіт», «Три в одному», «Залізний хрест», «Восьмий день», «Цвіт життя», «Vox Populi», «Тридцята паралель» та ін. А 27 червня у межах фестивалю відбудеться конкурс авторської пісні та співаної поезії «На вістрі слова та меча». Концерт переможців і гостей: Люцина Хворост, Ірина Єрмолова, Лілія Кобільник, Ілько Лемко, Богдан Лялька та ін.

Родзинка: територія Заповідника «Тустань», Уричівські скелі, наскельне місто-фортеця ХІІІ ст.

1-3 липня — експериментальний і нестандартний фестиваль «Fort.Missia-2011» с. Поповичі, Львівська обл.

Ідея: фестиваль демонструватиме найновіші явища у музиці, літературі та сучасному мистецтві. Будуть представлені ленд-арт проекти близько 20 митців з України та Польщі, рок, джаз та фольк, театральні виступи, літературні читання, електронна та експериментальна музика, вогняні шоу, кінопокази, майстер-класи, перформанси та найрізноманітніші атракції.

Музика: «Oратанія», «Swamp FM», «Bazooka Band», «Niagara», «AннA», «Music Maiker» та «Мертвий Півень». «Ху4», «Абу-Касимові капці», «Vivien Mort», «Let Me Introduce You To The End» (Польща & США), «Big Fat Mama» (Польща). «Shockolad», «Перкалаба», «Гайдамаки».

Література: Петро Мідянка, Остап Сливинський, Олена Заславська (Росія), Олег Лишега, Роман Бардун, Галина Крук, Олексій Хорошко, Войцех Дунін-Козіцкі (Польща), Володимир Яворівський, Павел Лауфер (Польща), Василь Шкляр, Іван Малкович. Сергій Пантюк, Мирослав Маринович, Юрій Іздрик, Олександр Ірванець та ін.

Родзинка: місцем проведення обрано унікальні фортифікаційні споруди Першої світової війни на українсько-польському прикордонні у с. Поповичі, неподалік Шегині.

Вартість: безкоштовно. Включно з наметовим містечком.

1-7 липня – Шипіт, село Подобовці,водоспад Шипіт, Воловецький район(Закарпатська область).

Ідея: ніякої організації. Самі збори починаються у перших числах липня і продовжуються безстроково. Як правило, основна маса перебуває там перші два тижні. Кульмінацією Шипоту вважають ніч Івана Купала (6-7 липня), коли там збирається максимум людей. Щорічні збори хіпі поблизу водоспаду Шипіт беруть початок з 1993 року.

Музика: музика і забави ті, які організуєш сам, або доєднаєшся до чиїхось.

Родзинка: Шипіт — мальовничий 15-метровий водоспад у Карпатах (заповідник Шипіт).Частина контингенту Шипоту – представники різних субкультур, а також диваки, марґінали і допитливі мандрівники.

Вартість: безкоштовний фест.

12-16 липня – фестиваль «АртПоле» (ех-Шешори), с. Уніж, Івано-Франківська обл. Ця територія знана відвідувачам фестивалю «Уніж».

Ідея: Взаємодія, завдяки який досягається ефект набагато потужніший, ніж ефект від кожного окремого компонента — синергія (від грецького — разом, — дія) — це поняття лежить в основі фестивалю АртПоле. Протягом свого існування він відбувався в трьох різних просторах — в Карпатах, на Поділлі та під Одесою, залучаючи до взаємодії все нових і нових людей. Цього року він проходитиме вже вдев’яте.

Музика: У фесті візьмуть участь: тріо з Мінська «Port Mone», українська «ДахаБраха», британці «Trio VD» і австралійці «Wild Marmalade», «Гайдамаки», «Перкалаба», «Village Kollektiv» (Польща), «Besh’o’droM» (Угорщина), «Feloche» (Франція), «Dva» (Чехія), українці «Пропала Грамота», Зіра і «Бадьян Сауна Сістем», «Фолькнери» та ін.

Родзинка : Цього року АртПоле робить спільну лендарт-програму з найдавнішим українським лендарт-симпозіумом «Простір Покордоння» (Могриця, Сумська обл.). Упорядкуванням території в с. Уніж, де відбудеться фестиваль, опікується дружня агенція «Наш формат».

Вартість: з 12 (або з 13 чи 14) до 16 липня — 250 грн; на 15-16 липня — 170 грн.

15-17 липня -рок-фестиваль «Тарас Бульба», м. Дубно, Рівненська обл.

Ідея: конкурс молодих рок-виконавців та виступи вже знайомих з попередніх фестів гуртів. Фестиваль цього року святкує своє 20-ліття.

Музика: перелік гостей фестивалю ще не узгоджено остаточно. Однак приїхати та привітати фестиваль із ювілеєм, планують наступні гурти: «Гайдамаки», «Вій», «От Вінта», «Кому вниз», «АННА», «OРКЕstР Янки Козир», «Тол», «Брем стокер», «niagAra», «Порцеляна», «ETC», «Гапочка».

Родзинка: можна оглянути Дубенський замок, Тараканівський форт.

Вартість: безкоштовно.

22-24 липня — етнофестиваль «Підкамінь», с. Підкамінь, Бродівський район, Львівська обл.

Ідея: популяризувати українське — від сучасної фолькової пісні до національного одягу та привернути увагу до відбудови громадським коштом пам'яток архітектури.

Музика: планується, що виступатимуть: «BandurBand», «Крапка», «Тарасова ніч», «Камо грядеши», «Кам’яний гість», «Іванна Нечай», «Шосте Чуття», «Широкий лан», «Verlibena», «30 паралель», «Чумацький шлях», «PanKe Shava», «2 поверх», «Домра», «Стихія», «ЕтноТрансБенд ДЗЕНЬ», «Otava», «НаВиворіт», «Illaria», «Веремій», «Тінь сонця», «Кому Вниз», «Кораллі», «Дримба та Дзиґа», «Гайдамаки», завершують перемовини з гуртом «ВВ», що має стати спецгостем фестивалю.

Родзинка: велет-камінь та монастир.

Вартість: безкоштовно у вишиванці чи національному строї; інакше – символічна сума за вхід. Розміщення намету — 3 дні фестивалю — 30 грн, одноразове паркування автомобіля — 10 грн.

29-31 липня — фестиваль «Славське-Рок», с.Славське Сколівського району, Львівська обл.

Ідея: фестиваль має музичну, спортивну, екологічну, мистецьку програми.

Музика: Цьогорічна музична програма розбита на денну і вечірню сцену, початок роботи денної сцени – 14:00, вечірньої – 18:00. На денній сцені виступатимуть – «Тринадцять», «Sweetlo», «Медовий полин», «Абу-Касимові Капці», «Ренесанс», «Minamorali» (ех-Доріан Грей), «Vivienne Mort», «Dumb Surgeon», «Орган!к». Остаточний склад гуртів та розклад їх виступів буде опублікований на сайті трохи пізніше.

Родзинка: Карпати

Вартість: 3 дні — 100 грн

6-7 серпня – фестиваль «Ту Стань!», село Урич, Сколівський район, Львівська область. На шостий рік проведення Фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань!» із вересня «переїжджає» у серпень. традиційно на відвідувачів чекатиме велична Фортеця, лицарські бої, тематична музика, середньовічні танці та вогняне дійство, роботи ремісників і театри тіней. Як стемніє, лицарі влаштують нічний штурм фортеці із вогнями та військовою технікою.

Наповнення: традиційно на відвідувачів чекатиме велична Фортеця, лицарські бої, тематична музика, середньовічні танці та вогняне дійство, роботи ремісників і театри тіней. Як стемніє, лицарі влаштують нічний штурм фортеці із вогнями та військовою технікою. Кожен зможе випробувати себе у ролі справжнього лицаря, а для найдостойнішого організатори приготували в подарунок справжнього лицарського меча.

Родзинки : тустанські чай та куліш та багато інших сюрпризів, зокрема, лазерне шоу: організатори намагатимуться відтворити обриси фортеці.

На території с. Урич у IX–XIII ст існувало наскельне місто-фортеця Тустань. І тепер Тустань – пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, яка не має аналогів у Європі. Унікальність Тустані полягає у можливості точного (90%) відтворення дерев’яної забудови, що існувала на скелях у IX–XIII ст. – не лише планувальної структури, а й вертикальної організації будівлі. Будівничі, споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю на скелях, довбали в камені пази для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно нема, а сліди в камені збереглися.

Вартість: символічна.

19-21 серпня — молодіжний музичний фестиваль «ЗахіД», на аеродромі Цунів у Городоцькому районі (у 20 км від Львова).

Ідея: «Своя культура, своя музика» — основне гасло фестивалю, яке визначає мету: підтримку якісної української музики та популяризацію її серед молоді, піднесення рівня національної свідомості серед молоді.

Музика: «Ot Vinta», «Фліт», «Тінь Сонця», «Димна Суміш», «Гуцул Каліпсо», «O.Torvald», «K402 band», «Обійми дощу», «Zapaska», «Ті, Що Падають Вгору», «Брем Стокер», «Зелені сестри», «На Відміну Від», Діля, «Крихітка», «Юркеш», «Фіолет», Lюк-дует, «КораЛЛі», «Орандж», «Холодне Сонце», «Merva», «Los Colorados», «BandurВand», «Fakultet», «Квадраджесіма», «Мертвий Півень», «Механічний апельсин», «Drumтиатр», «Оркестр Че», «Sciana» (Білорусь)та ін.

Родзинка: заплановано унікальну суміш якісної музики в стилях етно, панк, ска, фанк, регбі тощо.

Вартість: 100 грн (перші 500 квитків).

29 серпня-4 вересня  - Тиждень актуального мистецтва у Львові.

Задіяні будуть  галерея «Дзиґа», «Фабрика Повидла»(вул. Б.Хмельницького, 124). Фестиваль актуального мистецтва заснований “Дзиґою” та Інститутом Актуального Мистецтва.

Ідея: ТАМ один із найбільших в Україні проектів contemporary art. Проект покликаний пропагувати та розвивати сучасне мистецтво.

Наповнення: перформанси, інсталяції, вистави, відео-art, виставки, проекти «нових медіа». Структура «Тижня»: традиційно складається із трьох блоків: «Авторські проекти» (координатор Влодко Кауфман), «МедіаДепо» (координатор Богдан Шумилович) та «Дні Мистецтва Перформанс у Львові» (куратор Вальдемар Татарчук).

Родзинка: «Фабрика повидла» сама по собі є цікавим місцем, де можна ходити і відкривати для себе неймовірні речі.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути