chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах засяють «Трипільські зорі»

27 червня 2011 о 12:41

У Черкасах відкривається IV етнофестиваль «Трипільські зорі». У наступні два дні на шанувальників усього автентичного очікує фестиваль різних культур, майстри та їхні доробки з усіх куточків України, фаєр-шоу та кіно-ніч старого українського кіно.

«Трипільські зорі» – це перший етнічний фестиваль у Черкасах. Його організували у 2008 році дві студентки – Ольга Омельчук та Інна Шемет.

Остання розповіла, що на створення такого проекту в рідному місті їх надихнули інші етнічні фестивалі, котрі з кожним роком набували все більшої популярності серед українців. Проведення подібного заходу було цілком новим явищем у культурному житті Черкас та області, зазначає Інна Шемет.

Незабутня атмосфера фестивалю – від Трипілля

Назва фестивалю «Трипільські зорі» вказує на місце його проведення. Адже перші розкопки трипільської культури були знайдені саме на берегах Дніпра.
І хоча організатори фестивалю наголошують, що від Трипілля взяли лише назву, не всі гості заходу погоджуються з цим. Черкащанка Валерія Боброва, яка два роки поспіль відвідувала «Трипільські зорі», розповідає, що у цьому етнофестивалі вдалося поєднати минуле з сьогоденням. При чому основний акцент зроблено саме на автентичності, каже дівчина.

«Вдалося показати, що це саме етнофестиваль, оскільки проводили майстер-класи, організатори ходили з підвісками – символами фестивалю. Дуже багато було людей у вишиванках. Відчувається, що національна культура, українська самобутність ніби повернулася у 21 сторіччя», – каже черкащанка Валерія Боброва.

Етновечори від українських гуртів

Цього року хедлайнерами першого фестивального дня буде івано-франківський гурт «Кораллі», а другого – гурт «Юркеш». Також у вечірніх концертах візьмуть участь гурти з Києва, Львова, Харкова, Хмельницького та Черкас.

Оля Чипенко, вокалістка черкаського гурту «Ліфт», що вже кілька років бере участь у «Трипільських зорях», розповідає, що загалом еволюцію етнофестивалю за всі роки його існування можна простежити. Однак, наголошує співачка, оскільки проект некомерційний, відчувається недостатність фінансування, особливо з боку влади та спонсорів.

Я точно знаю, що росте відвідування, я знаю, що серйозніше ставлення музикантів, і «етнічне» тлумачиться ширше. Однак, оскільки фестиваль некомерційний, для того, щоб можна було сказати, що рік у рік він виходить на все вищий рівень, має рости фінансування, говорить Оля Чипенко.

На четвертих «Трипільських зорях» організатори фестивалю, окрім уже звичних майстер-класів, оповідок від Сашка Лірника, Body-Art вистави та фаєр-шоу, запланували проведення квестів, театральних вистав від місцевого театру, козацького шоу від київського «СПАСу» та кіно-ночі старого українського кіно.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути