chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві встановлять пам'ятник гетьману Пилипу Орлику

17 червня 2011 о 09:03

У Києві спорудять пам'ятник гетьману Пилипу Орлику, сподвижнику Івана Мазепи, який став автором першої української Конституції.

Кошти на будівництво пам'ятника буде виділено з державного бюджету. Відповідну постанову затвердив Кабінет міністрів, повідомила прес-служба уряду.

Пилип Орлик (1672 — 1742 рр.) – гетьман України (у вигнанні) в 1710—1742 роках. Відомий насамперед як автор першої української конституції «Пакти та конституції законів та вольностей Війська Запорозького...», що регламентувала основні питання державного будівництва в Україні на початку XVIII ст.

Орлик був найдовіренішою особою і генеральним писарем гетьмана Івана Мазепи, разом з ним перейшов на бік шведського короля Карла XII та виступив проти Петра Першого у 1708 році. ПісляПолтавської битви Орлик емігрував до Османської імперії.

Через півроку по смерті Мазепи Орлика обрали гетьманом України у вигнанні. Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва а також турецького султана і шведського короля. Пізніше Карл ХІІ підписав формальний диплом, яким він затвердив Орлика гетьманом України.

На честь Пилипа Орлика названо вулицю на Липках, в привілейованому районі центральної частини Києва, на якій розташовано Верховний суд України.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути