chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві встановили пам'ятник Пилипу Орлику

24 червня 2011 о 16:10

Сьогодні, 24 червня, у Києві відкрили пам'ятник українському гетьману Правобережної України Пилипу Орлику, автору конституції 1710 року.

Пам'ятник являє собою культурну композицію, що складається із двох елементів: пам'ятника гетьману і козацької атрибутики — біля постаменту встановлена ​​бандура, на постаменті — надірваний розмаяний прапор, а також козацькі шаблі.

Пам'ятник встановлено на перетині вулиць Пилипа Орлика та Липської у Києві.

Як пояснив один із авторів пам'ятника, народний художник України, скульптор Анатолій Кущ, «немає волі без того, щоб її захищати».

Орлик зображений у багатому вбранні XVIII століття, ліва рука спирається на тумбу з паперами і булавою, а у правій руці — перо. За словами Куща, одяг і атрибути історично ідентичні. На постаменті пам'ятника також встановлено родовий герб гетьмана.

Культурна композиція виконана із бронзи та граніту. Вона розташована таким чином, що між пам'ятником Орлику та прапором є прохід, яким починається сквер.

За словами голови КМДА Олександра Попова, на роботи по зведенню пам'ятника і впорядкування прилеглого скверу витрачено приблизно 9-10 млн грн із державного бюджету.

Конкурс над пам'ятником почався у 2006 році, однак безпосередні роботи почалися лише у 2011 році після звернення суддів Конституційного суду до президента із проханням прискорити зведення пам'ятника до 15-річчя з дня прийняття Конституції України.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути