chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові імпровізували на мистецькому КОРОБКАФЕСТ

13 червня 2011 о 09:50

КОРОБКАФЕСТ, як і коробка у її паперовому чи пластиковому втіленні – об’єкт багатогранний, фестиваль поєднує в собі візуальне мистецтво, театр, літературу, музику й ґрунтується на принципах творчого пошуку мистецьких форм, напрямків та експериментів.

Про це кореспондентові  розповів координатор проекту КОРОБКАФЕСТ Тарас Пастущук під час фестивалю, який відбувався у Львівському Музеї Ідей.

«Взагалі за останні дні плани щодо програми і її наповнення кілька разів змінювалися. Дуже багато людей в останні дні зголосилось і до останнього моменту ми не знали як все виглядатиме, але було все добре, навіть неочікувано добре. Взагалі, фестиваль на диво і на щастя відбувся добре, цікаво і насичено», – зауважив Тарас Пастущук вже після фестивалю.

На мистецькому фестивалі «КОРОБКА» було представлено інсталяцію з близько 300 коробок і коробочок, розмальованих у різноманітних стилях і з різноманітним начинням: лампочками, квітами, взуттям, платівками, рентгенами, плівками, кавою, цукром, печивом, чаєм, ляльками, книжками, бокалами і навіть подушками.

«Фестиваль крутий тим, що кожен приніс те, що сам створив, – свою творчість! Не було жодних критиків, котрі могли б сказати чи крута твоя коробка чи ні! «Фішка» моєї коробки в тому, що вона робилась в несвідомому дуеті з похресником, якому рік і 10 місяців. Спершу він малював фарбами рисочки і страшні «каляки-маляки», а я потім малював невигадливі сюжетики з життя птахів, хмар і рук!», – каже художник-імпровізатор із Тернополя Богдан Дікальчук.

Також в рамках фестивалю відбувалися різноманітні майстер-класи (боді-арт, контактна імпровізація, орігамі), коробкоінсталяції та коробкоперформенси від Студії Образотворчого Мистецтва СОМ, сейшени музикантів, великий вечірній концерт, фаєр-шоу та виступ театру Wind of change з виставою «Історія світу. Перезавантаження», а також літературний слем в стилі «театру тіней».

«Щодо літературної частини з перформенсно-літературним дійством і проведенням слему, то з самого початку хотілося зробити на просто слем, а щось цікавіше, незвичніше та ексклюзивніше, тому придумалась ідея з полотном і підсвіткою, вийшло досить навіть непогано. Глядачів було багато на Слемі і на літературній частині загалом», – розповідає Тарас Пастущук.

«Загалом, перемога в літературному слемі надала мені хорошого такого запалу на подальшу творчість, до того ж я читав лише останні вірші, які мені здаються справді чогось вартими. Дуже сподобалась сама ідея літературної сцени в стилі «театру тіней», це треба було бачити. Задоволений, вдячний організаторам, чекаю наступного дійства, бо, як на мене, цей фестиваль відбувся неочікувано круто, адже здебільшого фестивалі, як весілля – завжди якісь накладки, а тут – не було, принаймні я, як відвідувач і учасник, нічого не помітив», – каже переможець коробкового літературного слему СкоРик (Андрій Скородзієвський).

Як кажуть організатори КОРОБКАФЕСТу, основною метою заходу є спроба допомогти знайти кожному шлях своєї творчої реалізації, створити особливий мистецький простір для цікавих оригінальних ідей, а також привернути увагу до експериментальних ініціатив на основі поєднання різних напрямків мистецтва.

«КОРОБКА» – це мінімалізм, це простота й лаконічність. Ми хотіли довести, що звичайнісінька коробка, – об’єкт, який люди зазвичай викидають у смітник чи в кращому випадку використовують у побуті теж може стати об’єктом мистецького втілення, коли з маленької речі, яку ми у повсякденні не помічаємо, можна зробити щось грандіозне, творче і креативне», – розповіла прес-секретар фестивалю Ірина Вовк.

До речі, коробкова виставка-інсталяція в Музеї Ідей триватиме до вівторка, 14 червня, тож кожен охочий, хто не мав змоги потрапити на сам фестиваль може побачити результат коробкової фантазії творчої молоді України.

Довідка ЗІКу.

Вперше фестиваль такого формату відбувся 19-20 березня 2010 року у Івано-Франківську. Ініціатором імпрези тоді стала місцева творча молодь. Основні заходи відбувалися поблизу місцевих ВУЗів та в стінах культурно мистецького центру «Є!».

Особливістю акції стала її різнобічність, адже вона поєднувала в собі малярство, театр, літературу та музику. Гаслом заходу стала фраза: «Івано-Франківськ відкриває свою коробку!».

Проект в Івано-Франківську привернув увагу громадськості до бурхливого розвитку культури в Станіславові та вкотре підтвердив унікальний творчий потенціал міста.

В «Коробці» взяли участь як початківці, так і досвідченні митці Прикарпаття.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути