chrome firefox opera safari iexplorer

У Сімферополі тривають протести проти вирубки дерев

29 червня 2011 о 10:04

У середу в Сімферополі проходить нова акція проти вирубування дерев у центрі міста. Протест організовують інтернет-активісти через соціальну мережу Фейсбук. Минулого тижня три десятка журналістів, громадських активістів і місцевих мешканців на кілька годин заблокували роботи з масової вирубки дерев у центрі Сімферополя. Однак, комунальні служби продовжують знищувати зелені насадження. В середу о 10 ранку сімферопольці знову збираються, щоб захистити свої каштани.

На подію «Акція на захист зелених дерев на вулиці Горького» у Фейсбуці зареєструвалося півсотні людей, приблизно стільки ж написали, що «можливо прийдуть». Публічні громадські заходи, організовані через соціальні мережі в інтернеті, – нове явище в Криму. Попередня така акція, що пройшла 23 червня, зібрала лише три десятка осіб, однак, через участь у ній журналістів отримала значний розголос. Після цього мер міста Віктор Агєєв особисто взяв участь у посадці нових дерев замість зрубаних, запросивши на подію журналістів із державного телеканалу і провладних газет.

<Цього разу ініціативу виявили пересічні жителі Сімферополя, які скористалися попереднім досвідом залучення можливостей соціальних мереж інтернету. Журналістка Юлія Вербицька минулого тижня прив’язувала себе до дерев, не даючи їх зрубувати, а тепер каже, що зараз акція на захист каштанової алеї на вулиці Горького триває зусиллями інтернет-активістів.

«Якщо спершу на захист дерев виступили журналісти, то сьогодні цю ідею підхопила громадськість – все пішло через соціальну мережу, люди самоорганізувалися і в середу виступають з протестною акцією. Ми, журналісти, вже не маємо до цього жодного відношення, але прийдемо висвітлювати цей захід», – сказала Юлія Вербицька.

Громадські активісти пропонують провести публічні громадські слухання

Очікується, що на нову акцію прийде значно більше людей, ніж минулого разу. Разом з тим, інтернет-активісти кажуть, що акція є стихійною, а тому владу про неї офіційно не попереджають. Водночас, відомо, що готується звернення до депутатів Сімферопольської  міськради з вимогою призупинити реконструкцію вулиці Горького, що супроводжується знищенням зелених насаджень, і провести публічні громадські слухання.

За даними місцевої преси, подібна реконструкція очікує ще кілька центральних вулиць Сімферополя, мальовничу набережну річки Салгір і Гагарінський парк.

Ще однією особливістю протестів проти вирубки насаджень у центрі міста, місцеві оглядачі назвали участь у них людей різної національності і часом протилежних політичних поглядів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути