chrome firefox opera safari iexplorer

Українські степи невдовзі перетворяться на пустелі?

17 червня 2011 о 16:31

17 червня у світі відзначають День боротьби з опустелюванням та посухою – проблемами. Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1995 році у зв’язку з прийняттям Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням 1994 року.

Щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з опустелюванням та про хід втілення Конвенції.

Ця проблема є надзвичайно актуальною і для України, зокрема, для її східних областей. У всій степовій зоні нашої держави відбувається вітрова ерозія: вітри зносять висохлий родючий шар ґрунту та спричиняють пилові бурі. На місці вивітреного чорнозему лишаються пісок та гола порода, і невдовзі українські степи можуть перетворитися на українські пустелі.

«Однією з причин вітрових ерозій та опустелювання степів є занедбані полезахисні насадження. Часто лісосмуги стають місцями самовільного скидання сміття, рубок, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях та умисного вирубування дерев», — пояснює заступник голови Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Олексій Василюк.

Причина такої занедбаності полезахисних лісосмуг – відсутність спеціальної державної служби, яка би опікувалася їхнім станом.

У травні 2011 екологи НЕЦУ та працівники Кафедри лісової меліорації та оптимізації лісоаграрних ландшафтів Національного університету біоресурсів і природокористування України надіслали листа у кілька міністерств та відомств з вимогою призначити певну державну службу відповідальною за стан полезахисних лісонасаджень та негайно виправити ситуацію із їхнім нищенням.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути