chrome firefox opera safari iexplorer

Українці хочуть національну ідею

16 червня 2011 о 13:33

Більшість українців (68%) сстверджують, що в Україні в цілому не сформована національна ідея.

Такі результати соцдослідження, проведеного компанією Research & Branding Group у період з 15 по 25 травня 2011 року.

12% опитаних респондентів вважають, що національна ідея є, і кожен п'ятий житель України вагався з відповіддю.

Більшість населення країни (77%) вважає актуальною на сьогоднішній день для України розробку національної ідеї.

Найбільша кількість таких респондентів у віці від 55 років і більше. Чверть жителів України не змогли відповісти, серед них найбільша кількість респондентів у віці від 18-29 років, йдеться в прес-релізі компанії.

12 % українців розуміють національну ідею як єдність усіх регіонів України.

У два рази менше (6%) респондентів, визначають національну ідею як подолання бідності, зростання національної самоідентифікації, і збереження незалежності і територіальної цілісності.

Культурно-історичне і мовне визначення національної ідеї підтримує 3% українців. Майже кожен п'ятий (18%) опитаний респондент заявив, що немає національної ідеї в Україні.

Вагалися з визначенням національної ідеї 40% жителів України.

Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України й АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2089 чоловік. Очікувана середня похибка вибірки складає ±2,2%.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути