chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені хочуть годувати людей штучним м'ясом, щоб запобігти екологічній катастрофі

21 червня 2011 о 14:33

За підрахунками вчених, при вирощуванні м'яса викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами при вирощуванні худоби на звичайних тваринницьких фермах.

Дослідники з Оксфордського і Амстердамського університетів, з'ясували, що штучне - вихід для споживачів, які піклуються про навколишнє середовище, але не в силах стати вегетаріанцями. Вирощування м'яса в лабораторії допоможе убити двох зайців — і прогодувати зростаюче населення планети, і пом'якшити вплив на навколишнє середовище.

За підрахунками вчених, при вирощуванні м'яса викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами при вирощуванні худоби на звичайних тваринницьких фермах. Енергії також потрібно менше — на 7-45%, ніж на виробництво тієї ж ваги свинини, яловичини та баранини звичайними способами.

«Мясолабораторія» також допоможе заощадити землю і воду. Вона займе всього 1% землі в порівнянні зі звичайною фермою і буде споживати на 96% менше води.

При цьому вчені не пропонують негайно замінити звичайне м'ясо штучним, тому що поки це неможливо. Але, підкреслюють вони, «виробництво штучного м'яса в потенціалі — набагато більш ефективний та екологічно-чистий спосіб дати людям м'ясну їжу».

Штучне м'ясо буде дешевим, його виробництво допоможе поліпшити умови утримання худоби, а в потенціалі запобіжить виснаження сільськогосподарських земель.

Як зазначається, у світі споживання тваринних білків збільшується: мільйони жителів країн відтепер можуть дозволити собі м'ясо. Наслідки — зліт цін на зерно, знищення лісів у районі Амазонки. Загострюється також дефіцит питної води. Тривають відчайдушні пошуки нових сільськогосподарських угідь: наприклад, Китай скуповує землі за кордоном.

Якщо збільшити інвестиції в розробки штучного м'яса, на ринку воно з'явиться вже через 5 років, вважають його розробники. Вчені закликають екологічні організації та уряду фінансувати дослідження, посилаючись на їхню користь для економіки та екології.

Можна зазначити також, що нещодавно свіже рішення продовольчої проблеми запропонували японські вчені — вони винайшли  з людських нечистот.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути