chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра в Одесі пройде фестиваль німого кіно

24 червня 2011 о 15:13

25 червня в Одесі пройде Другий фестиваль німого кіно і сучасної музики Німі ночі. Вперше в Україні будуть показані відреставровані шедеври німої кінокласики, а також прем'єра польського фільму Бестія 1917 року, який довгий час вважався втраченим.

Цього року фестиваль Німі ночі пройде нон-стоп: почнеться опівдні 25 червня і триватиме до ранку 26 червня в Концертно-виставковому залі Морвокзалу і на причалі Яхт-клубу Морвокзалу (вул. Приморська, 6) — традиційних локаціях фестивалю.

Формат фестивалю істотно модифікований, зокрема значно посилена освітня складова.

Денна програма фестивалю (13.00-18.00) складатиметься із презентацій, лекцій з історії німого кіно, українського і польського відео-арту. У її рамках буде представлена ​​колекція автентичних українських кіновидань 1920-х років з особистого архіву відомого журналіста Вахтанга Кіпіані.

Родзинка денної програми — презентація dvd-колекції української німої кінокласики Українське німе, виданої за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародним фондом Відродження.

Як підкреслили організатори фестивалю, такий масштабний проект уперше реалізується в Україні і спрямований на збереження, відновлення і популяризацію української німої кіноспадщини: фільми колекції вперше за більше ніж 80 років існування в архівах піддаються ретельній цифрової реставрації.

У рамках фестивалю буде представлено перший том колекції, у який увійде шість найвидатніших українських німих стрічок. DVD-колекція української німої кінокласики Українське німе вийде двома тиражами: подарунковим, який буде розповсюджений по українським та закордонним культурним інституціям, посольствам, дипмісіям, міжнародним архівам і стандартним — для прямої дистрибуції у спеціалізованих торгових мережах.

Програма музичних кіноперформансів традиційно розділена на два сети: перший вечірній сет розпочнеться о 18.00 у Морській галереї демонстрацією шедевра українського психологічного кіно — фільму Два дні (1927) режисера Георгія Стабового в музичному супроводі Dj U-Ra (Київ) і завершиться показом польської стрічки Бестія (1917) із секс-символом 1920-х Полою Негрі в головній ролі, яку озвучить польський діджейський колектив Dziewczeca Patalogia Praska.

Обидва покази стануть прем'єрами: глядачі фестивалю Німі ночі першими в Україні побачить Два дні після комп'ютерної реставрації, а стрічка Бестія, яка довгий час вважалася втраченою і знайдена в польських кіноархівах лише кілька років тому, буде вперше привезена до України за сприяння Filmoteka Narodowa.

Другий вечірній сет під відкритим небом о 21.30 відкриє шедевр світового кіно Пристрасті Жанни д'Арк (1928) у супроводі одеського піаніста-імпровізатора Юрія Кузнєцова. Гра Рене Фальконетті, виконавиці головної ролі в цьому фільмі, визнана міжнародною кінокритикою найкращою акторською грою, коли-небудь зафіксованою на плівку.

Завершить вечірню програму показ фантасмагорії Олександра Довженка Звенигора (1927), яку представить польський джаз-бенд Futurethno, який грає насичений народними мотивами джаз, доповнений електронною музикою.

Нічна програма фестивалю стартує опівночі джем-сейшном за участю Юрія Кузнєцова та Futurethno, після якого відбудеться Mute Nights Party для гостей фестивалю: діджей-сети зіграють Dj U-RA (Київ), Dj MONOLA (Польща), Dj MARTECZKA (Польща) та спеціально запрошений гість — шоумен Dj VADIM ABRAMOV.

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути