chrome firefox opera safari iexplorer

Зозулиця, Левро та Їжачок – лауреати конкурсу неофіційного євросимволу

10 червня 2011 о 17:14

Близько 250 робіт з усіх куточків України та закордону взяли участь у конкурсі на кращий неофіційний талісман України до Євро-2012. На жаль, експертне журі у складі відомої української художниці Євгенії Гапчинської, прославленого українського тенісиста Андрія Медведєва та головного тренера національної збірної України Олега Блохіна не змогли виявити переможця, однак визначили 3 роботи, які посіли 2-і місця.

Серед лауреатів другої премії конкурсу – трипільська Зозулиця, левеня Левро та Євроїжачок.

Автори Зозулиці — група випускників програми Міжнародного центру спортивної освіти зі спортивного менеджменту. Як вони розповідають, Зозулиця – відроджений образ глиняної пташки-свищика, винайдена нашими пращурами понад 7 тисяч років тому за часів Трипільської цивілізації. На думку авторів, такий символ по праву може вважатися оберегом як для української, так і для польської цивілізацій. Більше того, за словами авторів, Зозулиця гармонійно поєднується із нещодавно презентованим Віце-прем’єр-міністром – Міністром інфраструктури України Борисом Колесніковим логотипом України до Євро у вигляді сонця, адже трипільців часто називали «дітьми Сонця».

Харків’янка, студентка Харківської державної Академії дизайну і мистецтв Маргарита Кабельникова подала на розгляд журі рекордну кількість робіт – 37, однак кращою з них було визначено левеня Левро. За словами Маргарити, це чарівне левеня створене за мотивами творчості відомої української художниці Марії Приймаченко. «Маю надію, що Левро стане втіленням не тільки сміливості, але й відобразить світогляд України», — зазначила пані Кабельникова.

Ще одним лауреатом другої премії конкурсу став Євроїжачок, який розробив Вадим Владичан з міста Хотин Чернівецької області.

Окремо журі конкурсу відзначили мешканця Великобританії сімнадцятирічного Ріса Лоурі. Останній представив на розгляд журі Вовченя Євро.

Зазначимо, що три роботи, які посіли другі місця у конкурсі, отримають від організаторів по комплекту сувенірної продукції Євро-2012, а також квитки на відкриття НСК «Олімпійський».

Іноземному учаснику і лауреату конкурсу – британцю Рісу Лоурі організатори презентують футболку національної збірної України з автографами гравців.

Частинку робіт учасників конкурсу ви можете переглянути у фотогалереї нашого сайту.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути