chrome firefox opera safari iexplorer

Баклани знищують усе живе на озері Світязь

21 липня 2011 о 15:01

Флора та фауна найглибшого озера України – Світязя, що на Волині, під загрозою. Усе живе знищують баклани. Своїми ненажерством і послідом. Зазвичай, ці птахи гніздяться на морськім узбережжі. Та ба, кілька років тому – не знати як – уподобали острів на Світязі.

Навіть екологи не знають, як сюди занесло цих бакланів. Тепер їх на Світязі кілька сотень. Найбільше не раді появі морських птахів на озері рибалки. Адже конкуренція: один «рибалка» (така ще одна назва баклана) з'їдає за день кілька кілограмів риби.

Анатолій Янчук, рибалка: Скільки вони знищують риби, скільки остається на березі побитої, покаліченої, скільки вони з’їдають, як вони спалюють дерева своїм послідом. Люди, а особливо рибалки, дуже агресивно ставляться до них.

Від бакланячого посліду дерева на острові буквально згоряють. Нашестя морських піратів не витримують інші дикі птахи. Гуси, сірі чаплі, рідкісні качки переселяються якомога далі від новоявлених сусідів. Екологи кажуть: якщо баклани тут залишаться – за кілька років на острові буде пустеля.

Василь Матейчук, орнітолог: Мало того, що він своїм послідом знищує гілки дерев, але й він обламує верхівки для побудови гнізда. Таки чином чиниться дуже потужний прес на деревну рослинність.

Щоб зберегти флору та фауну, одного з сімох природних чудес України, екологи мізкують, як зменшити бакланячого поголів'я на острові.

Володимир Саць, екологічний інспектор: На сьогоднішній день розглядається декілька методів боротьби з бакланами, зокрема відлякування під час гніздування знищення яєць під час кладки, проколювання їх.

Радикальна метода – відстрілювання не годиться, кажуть екологи. Територія острова входить до Шацького національного парку, стріляти тут у птахів суворо заборонено.

Джерело: СТБ
Розділи: Довкілля Здорова

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути