chrome firefox opera safari iexplorer

Через негоду Україна втрачає врожаї зернових

05 липня 2011 о 15:12

За останні десять днів в Україні випала місячна норма опадів. У деяких областях — Одеській, Кіровоградській, Черкаській, Луганській та інших — їхня кількість перевищила норму вдвічі, а подекуди навіть утричі.

Про це на прес-конференції у понеділок розповів начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, затяжні дощі позначилися на зростанні та формуванні врожайності багатьох сільськогосподарських культур. Тож через негоду країна може втратити від п’яти до восьми відсотків урожаю зернових.

— Такі втрати є нормою для літнього періоду, — разом з тим зазначив начальник Укргідромтецентру і порадив не драматизувати ситуацію. Хоча, за даними директора департаменту цивільного захисту МНС Василя Квашука, лише у Чернівецькій області було знищено 600 гектарів озимої пшениці, сім гектарів цукрових буряків та майже 76 гектарів сої. Крім того, у регіоні пошкоджено 130 гектарів присадибних ділянок й розмито 10 км доріг. Під час злив, наголосив В. Квашук, близько 600 населених пунктів по всій Україні залишилися без світла.

За прогнозами Гідрометцентру, дощовий період збережеться в Україні ще кілька днів. Так, 6 липня на Прикарпатті та Закарпатті очікуються опади, які можуть призвести до паводку. На щастя, він не нестиме загрози для населених пунктів і сільськогосподарських посівів.

Температурний режим почне підвищуватися з 7-го по 17 липня й становитиме 25—30 градусів тепла, при цьому 11—16 липня в більшості регіонів температура повітря може піднятися й до плюс 35. І зрештою, комфортної погоди українці дочекаються у серпні.

Найбільше опадів випало на сході Київської області в районі Баришівки, де вони становлять 235 міліметрів проти 70 міліметрів місячної норми цього періоду.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути