chrome firefox opera safari iexplorer

Держзамовлення тільки для згодних?

11 липня 2011 о 10:20

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту позбавило держзамовлення низку магістерських програм Києво-Могилянської академії, зокрема, і школу журналістики. У виші не можуть знайти логічного пояснення такій ситуації і називають дії Міністерства «свідомою шкодою якісній освіті».

Тим часом експерти висловлюють переконання, що надання держзамовлення нині стало інструментом розправи з «незгодними» ректорами і заохоченням для «своїх».

Національний університет Києво-Могилянська академія цього року позбавили державного замовлення з декількох напрямків підготовки магістрів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт.
«Ми про це довідалися у п’ятницю, коли нам надали державне замовлення при тому, що вже закінчився прийом документів на магістерські програми, – зазначає ректор. – Пояснень логічних цьому немає, тому що ми маємо ліцензію, і наша магістерська є особливою, вона показала себе дуже успішно. Сто відсотків наших випускників працюють в масових комунікаціях. Така політика не має пояснень і немає виправдань».
Окрім журналістки, державного замовлення не отримала і магістерська програма з соціальної роботи. Також на 50% у Києво-Могилянській академії скоротили держзамовлення для бакалаврів на спеціальності з права та економіки.

Міністр освіти хоче зупинити штампування юристів та економістів?

Нині у виші очікують на офіційні пояснення від Міносвіти. Тим часом в ефірі одного з телеканалів міністр Дмитро Табачник своє бачення політики щодо держзамовлень пояснив необхідністю підтримки математично-природничих спеціальностей.

«В цьому році вперше ми не скоротили державне замовлення на жоден із напрямків інженерної, математичної та хімічної підготовки», – заявив міністр освіти.

Нині на ринку праці надлишок економістів та юристів, яких готує 163 українських виші, тоді як до 1992 року юристів готували всього у п’яти ВНЗ в Україні, зауважив він. «Страшно йти в руки до такого юриста, страшно. У нас дві з найбільш неякісною підготовкою, найбільш безробітні професії – це, на жаль, юристи і економісти», – сказав Дмитро Табачник

Острозькій академія і КПІ – батіг, а Донецькому політехнічному інституту – пряник

Втім, експерти не вбачають в таких кроках Міносвіти продуманої державної політики з підготовки справді потрібних фахівців. Держзамовлення скорочують далеко не найгіршим університетам в Україні, зауважує колишній заступник міністра освіти та науки Максим Стріха.

«Безумовно, з державним замовлення треба було б розібратися. І безумовно, десь воно було дуже завищене, а десь дуже занижене. – каже експерт. – Але те, що робить міністерство воно складається лише в одну систему. Це боротьба з тим, хто дозволяє собі якусь опозиційну думку, і заохочення тих, кого треба заохотити».

Після призначення міністром освіти Дмитра Табачника, очільник Києво-Могилянської академії Сергій Квіт був першим ректором, який публічно виступив проти цієї кандидатури.

Але окрім ситуації зі скороченнями у «могилянці», яку експерти називають «політичною розправою», цього року Міносвіти скоротило бюджет і для традиційно «нелюбих» міністрові вишів. Серед них, екс-заступник міністра освіти Максим Стріха називає Острозьку академію та Київський політехнічний інститут. Ректор останнього Михайло Згуровський останнім часом не в фаворі у чинного міністра освіти.

Нині, за словами Максима Стріхи, у Київському політехнічному інституті скоротили держзамовлення з низки комп’ютерних програм. При цьому збільшилось фінансування на ці комп’ютерні програми для Донецького політехнічного інституту, який свого часу закінчував Президент України Віктор Янукович.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути