chrome firefox opera safari iexplorer

Іржавий 50-тонний Кобзар може впасти в будь-який момент

28 липня 2011 о 10:31

Влада  Дніпропетровська вирішила суттєво оновити пам'ятник Тарасу Шевченку на Монастирському острові, пише Сегодня.

Одна з найбільших статуй Кобзареві в Україні, за висновками експертів, знаходиться в аварійному стані — на п'єдесталі тріщини, а сама чавунна скульптура покрита дірками та іржею.

Це з'ясувалося днями, коли реставратори, які повинні були оновити пам'ятник до Дня незалежності, детально його вивчили. «Постамент нічим не укріплений. Під ним немає ані бетону, ані заставних деталей. Крім того, він вже нахилився — на 6 градусів вперед і вправо. Найменший поштовх — і величезний пам'ятник може впасти", — говорить технічний директор підприємства-підрядника «ДРРМЗ» Максим Піреєв.

У підсумку, на спеціальній виїзній нараді виконкому вирішили пам'ятник ремонтувати капітально. У міськбюджеті навіть знайшли півтора мільйона гривень. Чавунного Кобзаря огородили парканом. Зараз фахівці ламають голову над тим, як же бути з пам'ятником: чи зняти стару скульптуру Тараса Григоровича і зміцнити під постаментом фундамент, або ж відлити нового Кобзаря.

«Точна вага скульптури невідома (разом з постаментом вона важить 50 тон, - Авт.). Ми будемо свердлити Кобзаря, щоб з'ясувати товщину металу, а потім будемо вирішувати, як її розпилювати», — пояснює Максим Піреєв.

У той же час, фахівці ПМЗ пропонують відлити нову скульптуру з бронзи. «Вона буде більш довговічною, та і вага зменшиться. Чавунні пам'ятники з часом псуються, а наш Кобзар ще й порожній усередині — там накопичується волога», — говорить старший майстер ливарного цеху ПМЗ Федір Майстренко. На сьогоднішній день питання, яким бути Кобзарю, влада міста не вирішила.

Цікаво, що на легендарному «Південмаші» пам'ятники відливали вже не раз. З цехів ракетного заводу свого часу вийшли у світ скульптура Григорія Петровського, монумент Слави та статуя Іоанна Хрестителя.

Сталін і Шевченко

Дніпропетровськ — друге після Києва місто в Україні, яке може похвалитися наявністю відразу двох пам'ятників Тарасу Шевченку (якщо не враховувати бюсти).

Перший пам'ятник Кобзареві встановили на Монастирському острові ще в 1959 році, і з тих пір він жодного разу капітально не ремонтувався.

Цікаво, що в 50-х роках на цьому місці стояв пам'ятник Йосипу Сталіну, і містом ходить байка про те, що скульптуру Вождя народів переробили в Кобзаря — до торсу Сталіна приварили голову Шевченка (про це нібито свідчить яскраво виражений шов на чавунній статуї).

Проте, співробітники Дніпропетровського національного історичного музею категорично спростовують цю інформацію. «Це були дві абсолютно різні скульптури різних авторів», — повідомили в історичному музеї.

А в 1991 році у Дніпропетровську відкрили пам'ятник і молодому Тарасу Шевченку (молодого Кобзаря увіковічили тільки у Вашингтоні, Буенос-Айресі і Баку).

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути