chrome firefox opera safari iexplorer

Майже 20 тисяч волонтерів потребує Україна до Євро-2012

08 липня 2011 о 12:20

Організатори Чемпіонату Європи з футболу висловлюють упевненість, що українські міста будуть забезпечені волонтерами. Їх необхідно майже 20 тисяч. А відбором та навчанням добровольців займаються в рамках двох проектів: одним із них опікується безпосередньо УЄФА , іншим – міста, що приймають чемпіонат.

Охочі можуть заповнювати анкети  на сайті УЄФА до 30 вересня.Після цього організація проводитиме інтерв’ю з кандидатами та їхній відбір. А потім  – відбуватимуться тренінги та навчання.Загалом Союз європейських футбольних асоціацій відбере та навчить 6 тисяч добровольців. У свою чергу міста, які приймають Євро-2012 також працюють над своїми волонтерськими проектами.

Двадцятитисячна армія волонтерів

Не враховуючи тих, кого відбирає і розподіляє УЄФА, Київ потребує ще 6 тисяч помічників, Донецьк – 4 тисячі, а Львів – одну. Харкову ж необхідно підготувати близько 2 тисяч волонтерів.

300 з них готовий надати місту Харківський центр волонтерів.

Харківський центр волонтерів існує з 2007 року, але спеціально до футбольної першості  в його навчальну програму додали курси англійської, заняття з історії архітектури Харкова, надання першої медичної допомоги.

Крім цього, футбольні добровольці вчитимуться роботі з людьми на інвалідних візках. У вересні, коли розпочнеться набір до нової групи, волонтерам планують викладати ще й курс з історії футболу.

Наразі Центр готовий надати  Харкову допомогу 300 людей. Вони вже пройшли  бойове хрещення, зокрема, брали участь у тестуванні  нового терміналу Харківського аеропорту, розповідає голова центру Світлана Багрич.

«У нас хлопці брали участь і працювали під час матчу між збірними України та Литви. Вони зустрічали команду, розселяли, були на стадіоні. Тобто такі невеличкі практичні відпрацювання в нас вже є. Щодо останнього заходу – аеропорту, ми впоралися з усім, нашу роботу оцінили дуже позитивно, і зауважень до нас не було», – сказала вона.

Волонтери від міста працюватимуть передусім у фан-зоні. Вона буде  одна – на майдані Свободи. Хоча раніше влада заявляла про намір облаштувати зони для вболівальників  в кількох спальних районах міста.

Напрямки роботи футбольного помічника

Стати волонтером лише в Києві виявили бажання громадяни Німеччини, Польщі, Азербайджану, Норвегії, Канади, США та навіть Індії. Україна вперше приймає такий масштабний волонтерський проект, говорять експерти.

У цілому під час Євро-2012 добровольці працюватимуть у більш як двадцятьох напрямках. Це допомога в медіа-центрах, фан-зонах, аеропортах, супровід груп вболівальників, мовна допомога українським правоохоронцям.

Киянка Світлана – футбольна вболівальниця з багаторічним стажем. Щойно УЄФА оголосила початок реєстрації охочих стати волонтером, вона одразу ж заповнила анкету на офіційному сайті Союзу.

Її вища освіта, знання української, російської, англійської та польської допоможуть пройти відбір, впевнена дівчина.

«Я з тих киян, які хочуть показати своє місто учасникам і гостям Євро, щоб люди не просто приїхали, повболівали, випили пива і потусували, а щоб вони справді побачили Київ, – каже Світлана. – Моєю головною мотивацією було попрацювати на користь міста, на користь країни. Коли я заповнювала анкету на сайті УЄФА, я дізналася про те, що якщо пройду відбір, то матиму право працювати не лише у своєму рідному місті, а й у місті, яке я сама виберу. Я вибрала Київ і Львів. Також була можливість обрати роботу, яку я хочу виконувати – я вибрала роботу гіда».

Щоб стати волонтером Євро-2012, потрібно мати 18 років, вільно володіти, як мінімум, однією іноземною мовою, а також усвідомлювати щире бажання допомогти, зауважила Ольга Михайличенко, радник з питань Євро-2012 голови Держслужби з питань молоді і спорту.

«Кожне місто писало свою концепцію і розраховувало, скільки, на які служби необхідно волонтерів. Волонтери проходитимуть мовні тренінги і тренінги з їхньої конкретної специфікації. Хто буде хостес, хто буде в медицині, хто буде в безпеці. Волонтери повинні надавати повну допомогу всім, хто приїжджає. Їм будуть потрібні знання про місто, його історико-культурні пам’ятки та їхнє розташування», – розповіла Михайличенко.

Скільки коштує один волонтер?

Також Ольга Михайличенко зазначила, що оскільки коштів у держбюджеті України на волонтерські проекти не передбачено, то обов’язки профінансувати навчання та відбір добровольців переклали на міста, що приймають чемпіонат.

Так, Київ для свого волонтерського проекту передбачає виділити 39 мільйонів гривень, розповідає координатор Всеукраїнського центру волонтерів-2012 Микола Воробйов.

«Цільова програма міста передбачає 39 мільйонів гривень на підготовку та матеріально-технічне забезпечення волонтерів, – зазначає він. – Із цієї суми вже виділено 18 мільйонів гривень у цьому році. Наприклад, університет Шевченка отримав 5 мільйонів гривень на забезпечення мовної підготовки волонтерів, ще 5 мільйонів гривень отримало приватне підприємство, яке виграло тендер, стільки ж отримав університет Драгоманова. Можна підрахувати, що один волонтер обійдеться Києву приблизно в 6 з половиною тисяч гривень».

УЄФА ж виділяє 8 мільйонів євро на волонтерську програму, ці гроші йдуть на відбір та навчання 5 тисяч волонтерів України та Польщі. Тобто витрати УЄФА на одну людину складатимуть приблизно 1 тисячу 600 євро.

Найкращі добровільні помічники чемпіонату отримають можливість  стажуватися у штаб-квартирі футбольного Союзу. Волонтерів-переможців після турніру оберуть міста-господарі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути