chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт та Перший Національний запускають кінопроект до 20-ї річниці Незалежності України

07 липня 2011 о 19:05

«Кіноспадщина України на Першому Національному телеканалі» – так називається спільний проект Міністерства культури, Першого Національного телеканалу та Національної кіностудії художніх фільмів ім. Олександра Довженка, якому сьогодні була присвячена прес-конференція, що відбулася у Міністерстві культури.

Проект присвячено 20-й річниці Незалежності України. Впродовж серпня та вересня 2011 року Перший Національний телеканал транслюватиме найкращі фільми кіностудії ім. Олександра Довженка. «Це фільми, які добре знайомі старшому поколінню, – зауважив Єгор Бенкендорф, – вони завоювали міжнародне визнання, і я сподіваюся, що вони стануть справжнім одкровенням для покоління молодшого».

Михайло Кулиняк наголосив, що одне з головних завдань проекту – повернути українському кінематографу заслужену справу. «Згадайте ці прізвища – Володимир Довгань, Карен Геворкян, Євген Шерстобитов, Григорій Кохан, Віктор Іванов, Юрій Іллєнко, Микола Мащенко. Це режисери, які разом з Довженком і Параджановим здобували світову славу українському кінематографу. Сьогодні ці імена мало що говорять сучасній молоді, яка виросла переважно на голлівудських фільмах».

Загалом впродовж двох місяців планується показати близько 60 картин.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути