chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти: підготовка журналістів Києво-Могилянською академією — незаконна

20 липня 2011 о 14:16

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш вважає незаконною підготовку Києво-Могилянською академією магістрів за фахом «журналістика».

Про це він сказав в ефірі «5 каналу» увечері 19 липня.

«На сьогодні не існує законних підстав підготовки магістрів-журналістів на основі різних бакалавратів. Вона (академія) єдина чомусь здійснювала цю підготовку і, як виявляється, незаконно», — сказав Болюбаш.

З його слів, Києво-Могилянська академія протягом декількох років проводить підготовку журналістів-магістрів на основі різних бакалавратів, однак у системі освіти існує певне законодавство, яке передбачає, що підготовка магістрів на основі різних бакалавратів допускається винятково в так званих специфічних категоріях, таких як «педагогіка вищої школи», «стандартизація», «державне управління» і т.д.

«А які документи видасть Києво-Могилянська (академія)?», — запитав Болюбаш.

Він зазначив, що якщо така підготовка називається експериментом, то будь-який експеримент повинен мати програми експерименту, певні проміжні звіти, рекомендації.

«Чому ж Києво-Могилянська не внесла тоді якусь пропозицію для того, щоб з'явилася така спеціальність у специфічних категоріях? Звичайно, вже не „журналістика“, а якась специфічна журналістика, назву вони повинні придумати», — сказав Болюбаш.

Він також спростував звинувачення в тому, що в міністерстві кілька людей визначає обсяги державного замовлення.

Як повідомляли Ukranews, про відмову Міносвіти надати держзамовлення низки магістерських програм Києво-Могилянської академії стало відомо 8 липня. Міністерство оголосило про це вже після завершення прийому документів від абітурієнтів. При цьому дві магістерських програми – журналістика і соціальна робота – не одержали жодного місця держзамовлення. Згодом Міносвіти виділило академії ще декілька додаткових місць держзамовлення, однак журналістика, як і раніше, не одержала жодного.

Згодом директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко заявив про відмову від діалогу з міністерством і самостійний пошук коштів для навчання студентів.
Пізніше очолюване Дмитром Табачником міністерство оприлюднило коментар з цього приводу, у якому згадало «заангажованість» ВНЗ, а також висунуло ще ряд претензій до нього.

У свою чергу, випускники академії створили фонд стипендійних програм UKMA Alumni, метою якого є збір засобів на стипендії кращим абітурієнтам Могилянської школи журналістики.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути