chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині знімуть фільм про Назарія Яремчука

25 липня 2011 о 13:17

До 60-річчя з дня народження видатного українського співака, народного артиста України Назарія Яремчука на фасаді Чернівецької обласної філармонії відкриють йому пам’ятну дошку та відремонтують музей-садибу його імені у Вижниці. Обласна ТРК спільно з філармонією створять фільм про життя та творчість артиста.

Про це повідомив начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації Іван Петрусяк.

За його словами, з нагоди відзначення пам’ятної дати, 29 листопада в приміщенні обласної філармонії та 30 листопада в місті Вижниця відбудеться вечір-спогад, присвячений 60-річчю від дня народження Назарія Яремчука та конкурс молодих виконавців сучасної естрадної пісні імені Назарія Яремчука, запланований на 27-30 листопада в приміщенні обласної філармонії, повідомили у прес-службі Чернівецької облдержадміністрації.

“В переліку ювілейних заходів – міський фестиваль сучасної естрадної пісні імені Назарія Яремчука, створення обласною державною телерадіокомпанією спільно з обласною філармонією відеофільму про життя та творчість Назарія Яремчука, відкриття 30 листопада меморіальної дошки співакові на приміщенні обласної філармонії, заснування обласної премії імені Назарія Яремчука з метою підтримки молодих естрадних виконавців”, – повідомив Іван Петрусяк.

У межах відзначення 60-річчя митця заплановані відвідування музею-садиби Назарія Яремчука в місті Вижниця 30 листопада, проведення циклу музично-літературних вечорів, виховних годин, книжкових та фотовиставок у закладах культури та освіти області, ретроспективний показ телевізійних програм з використанням кіновідеоматеріалів за участі Назарія Яремчука.

Також керівництво області підтримало звернення творчих спілок та діячів мистецтв і направило подання на ім’я Президента України про присвоєння почесного звання “Герой України” Назарію Яремчуку. Крім того, до ювілею проведуть ремонт в музеї-садибі Назарія Яремчука в місті Вижниця.

За довідкою Вікіпедії, Назарій Яремчук (* 30.11. 1951, Рівня (тепер Вижниця) — † 30.06.1995, Чернівці) — український естрадний співак (тенор). Народний артист УРСР (1987).

Перше мистецьке визнання принесла пісня «Горянка» Левка Дутківського. За її виконання ансамбль «Смерічка» та її солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти».

1996 р. – лауреат Шевченківської премії за концертну діяльність 1973—1995 років.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути