chrome firefox opera safari iexplorer

На держзамовлення ВНЗ впливатимуть роботодавці і рейтинги

02 липня 2011 о 17:11
У найновішому законопроекті «Про вищу освіту» передбачено, що будуть створені нові незалежні акредитаційні агенції, які складатимуться з громадських організацій роботодавців. Вони будуть перевіряти якість освіти, яку дав той чи інший ВНЗ. Про це 2 липня заявив міністр освіти, науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

Д. Табачник також зазначив: «Все-таки має бути змагальний момент після незалежної акредитації, яка буде визначати, що державне замовлення надходить до тих університетів, які в національному рейтингу, потужних міжнародних рейтингах посідають високі позиції. Тому учора я від нашого міністерства запропонував, щоб президент підтримав ініціативу запровадити національний рейтинг, який би також, разом з рейтингом роботодавців і громадських організацій, впливав на розміщення держзамовлення».

Міністр зазначив, що цього року вперше за останні роки не скоротили державного замовлення на інженерні, математичні, хімічні напрями. Тоді як зменшено на 10,5 тис. місць ліцензованого обсягу на економічні фахи, бо вони є незатребуваними. За словами міністра, через низький рівень освітнього продукту саме молоді економісти і юристи поповнюють сьогодні лави безробітних.

Д.Табачник наголосив на потребі «негайно рятувати професійно-технічну освіту». «Ми — єдина країна в Європі, де кожного року 80-90% випускників вступають до ВНЗ і потім примножують безробіття. Ми з Національною радою роботодавців розпочали формувати державне замовлення під потреби роботодавця. Це – фундаментально. З великими компаніями. З СКМ по гірничій сфері, видобувній галузі, металургії. Вони беруть під опіку 4 ПТУ і 2 ВНЗ. З хімічними об’єднаннями – 6 професійно-технічних закладів», — повідомив він.

Розповідаючи про новели законопроекту «Про вищу освіту», міністр також повідомив: «Законопроект передбачає повну фінансову, академічну та інституційну автономію вищих навчальних закладів, інакше вони ніколи не зможуть конкурувати з університетами Заходу».

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути