chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині та Рівненщині — спалахи захворювання на кір

28 липня 2011 о 14:00

У селах Рівненщини та Волині зафіксували випадки захворювання на кір. Епідеміологи, які прагнули зупинити поширення інфекції, ледь назбирали по усій області 10 доз вакцини проти хвороби.

Кількох людей, серед них і дітей, госпіталізовано з гарячкою, дрібно-плямистим висипом, головним болем, запаленням очей та нежиттю. Все це є симптомами кору.

«Були госпіталізовані дітки з порушенням календаря щеплень, які мали середній стан тяжкості, а також неімунізовані, які були у тяжкому стані і мали двобічні пневмонії», — розповіла лікар-інфекціоніст Луцької центральної районної лікарні Світлана Димарчук.

За словами медиків, типовими ускладненнями після кору у невакцинованих є запалення легень та енцефаліти. Дитячу інфекцію дедалі частіше підхоплюють дорослі, зазначають лікарі.

Слід зазначити, що масові щеплення від кору в Україні планували у 2009 році. Вакцину, загальною вартість 10 мільйонів доларів, надала міжнародна спільнота. Однак тоді з вакциною пов’язали смерть юнака з Краматорська.

Сертифіковану, придатну до використання вакцину тоді вилучили і знищили. Водночас, за інформацією епідеміологів, від кору не щепилася навіть половина населення.

За словами заступника головного державного санітарного лікаря Волині, тепер за вакцину доведеться платити значно більші суми, але спочатку її треба буде завезти в Україну. В області, зокрема, на вакцину чекають не раніш, як за місяць.

Востаннє масовий спалах інфекції на Волині був зафіксований у 2006-му. Тоді менш ніж за 2 місяці занедужало близько тисячі осіб.

Наприкінці квітня ВООЗ застерігала, що Європі загрожує епідемія кору.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути