chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк вводить в обіг пам’ятні монети «Гопак». Фото

27 липня 2011 о 14:57

З 29 липня 2011 року Національний банк України вводить в обіг пам’ятні монети «Гопак» номіналом 10 і 5 гривень. Про це повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Зокрема, пам’ятні монети «Гопак» номіналом 10 грн виготовлені зі срібла 925 проби, тираж – 7000 тисяч штук.

Монети номіналом 5 грн — з нейзильберу, тираж — 45 тисяч штук.

Пам’ятні монети присвячені українському народному танцю – гопаку, у виконання якого включаються різні елементи хореографічної імпровізації. Цей танець буває сольним, парним або груповим. Гопак нерідко має величний, героїчний характер, йдеться у повідомленні НБУ.

У зв’язку з цим, на аверсі монет розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, пару в стилізованому вирі танцю та унизу написи: на монеті зі срібла – ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ; на монеті з нейзильберу – П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ та рік карбування – 2011 (праворуч). На монеті номіналом 5 гривень розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.

Фото www.bank.gov.ua


Фото www.bank.gov.ua

На реверсі монет зображено танцюючого козака із шаблею, ліворуч від якого – стилізований орнамент.

Фото www.bank.gov.ua


Фото www.bank.gov.ua

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути