chrome firefox opera safari iexplorer

Підводні камені в морі літнього відпочинку

14 липня 2011 о 08:48

Якщо вітчизняне літо порадувало нас спекотними деньками лише тепер, то на решті території «морів та океанів» воно активізувалося ще з травня, а подекуди й взагалі «не сходило з горизонту».

Сезон відпусток та відпочинку триває, і перед українськими туристами відкривається безліч можливостей вкласти «кровні» заробітки в сонце, море, пляж та «all inclusive»…

«Гарячі» путівки, або Як не «обпектися»

У «гарячий» сезон для туроператорів, як гриби після дощу, виростають агенції «гарячих» путівок. З чим, перш за все, асоціюється такого роду продукція?

По-перше, з дешевими цінами. Саме цей показник найчастіше стає вирішальним у наданні переваги тому чи іншому туру та готелю. Проте, тут потрібно бути досить обережними, адже такого роду відпочинок має свої підводні камені…

Більшість туристів так до кінця і не розуміють, що ж таке «гаряча» путівка. В останньої «ноги ростуть» ще з Радянського Союзу. Профспілки надавали путівки працівникам, а ті, з певних причин, за кілька днів до поїздки відмовлялися від них. От вони і починали «горіти». Відтак, комусь щастило потрапити на омріяний відпочинок безкоштовно або за символічну плату.

Сьогодні такі путівки мають зовсім інші особливості. Звичайно, вони присутні і в класичному варіанті, коли хтось відмовляється від туру, і агентство терміново шукає заміну для того, щоб повернути гроші за транспортування туриста та бронювання готелю.

Іноді трапляється таке, що туроператор викупив частину місць в готелі, а заповнити її не вдалося і тоді також путівки починають «горіти». Проте, якщо раніше такі тури з’являлися за кілька днів, то тепер їх можна зустріти і за кілька тижнів.

«Якщо раніше дійсно з’являлися гарячі путівки, то тепер за тиждень у операторів уже немає таких турів. Тобто, краще замовляти заздалегідь», — ділиться досвідом менеджер туристичної агенції «Ля Картаж» Олександра.

Це один із тих «камінців», які зустрічаються на шляху спустошення кишені туриста. «Гаряча» путівка сьогодні – це спосіб швидко продати путівки під виглядом їх «температури» за ринковою ціною. Отож, якщо справді сподіватися на дешевизну такого роду туристичної продукції, то можна потрапити в халепу: і не зекономити, і вдома залишитися.

Натомість, турагенти радять навпаки викупляти путівки раніше – тоді оператори продають їх значно дешевше, ніж у розпал сезону. За їх словами, найкращий для цього час – це квітень.

«За» і «проти»

Звичайно, «гарячі» тури за нижчою ціною дійсно трапляються. Це так звані «спеціальні пропозиції», коли туроператори роблять знижку на готелі, які продаються не найкращим чином. Найчастіше вони мають категорію «3» або «4» і майже ніколи — «5».

Тобто, ті, хто планує відпочити за «гарячими» путівками, мають бути заздалегідь налаштовані на відповідність послуг ціні, що заплатили.

«Взагалі, агенції самі повинні бути зацікавленими в тому, щоб максимально точно донести інформацію до туристів, щоб потім уникнути конфліктних ситуацій», — говорить менеджер турагенції «Ля Картаж» Каріна. Проте, досить часто трапляється навпаки: туристу в найяскравіших фарбах розповідають про «переваги» готелю, оминаючи усі його недоліки.

От і трапляється так, що очікування туристів не справджуються, а замість радості від відпочинку з’являється незадоволення станом номера, харчуванням та іншими «приємними» деталями…

Якщо іншого вибору, окрім як «гарячої» путівки не лишається, то потрібно бути особливо обережним у виборі агенції, що пропонує їх. В цьому випадку мають насторожувати контори, які пропонують тури зі знижками в 40-50% в порівнянні з ринковими цінами.

Також варто звертати увагу на місце розташування фірми, її свідоцтво та інші деталі, які, в результаті, можуть врятувати гаманець та зберегти нерви. Найкращим вибором буде та агенція, яку порекомендували знайомі. Принаймні, можна бути впевненим у її легітимності.

Як зекономити на відпочинку без ризиків

Якщо бюджет відпочинку обмежений, а дуже кортить повалятися на заморському пляжі, то є все ж кілька варіантів економії.

  1. Не обов’язково «шукати щастя» у розпал сезону. Набагато нижчі ціни панують або на його початку, або в кінці. У цей час головне завдання туроператорів – заповнити готелі, тому і ціни привабливі, і відпочиваючих не так багато. Проте, і тут може не обійтися без «підводних каменів»: трапляється, що персонал готелів, не увійшовши «в колію», надає не зовсім якісні послуги. Але такі недоліки згладжуються 50% знижками в порівнянні із серединою сезону.
  2. Однією із можливостей відпочити недорого є варіант сезонних знижок. Тобто, коли сезон починається у травні, а відпочинок проходить в березні. Так, можна зекономити, але не варіант, що такий відпочинок буде повноцінним: найчастіше він супроводжується неможливістю повноцінно засмагнути та покупатися.
  3. Якщо ніякого варіанту, окрім подорожі в пік сезону немає, то й тут можна викрутитися: якщо чартерний рейс заповнюється не на 100%, оператор продає дешеві авіаквитки в пакеті з дешевими готелями. Таким чином, з’являються мінімальні ціни на тури або так звані «гарячі» путівки. Проте, і такий варіант містить ризики поганих готелів та такого ж сервісу.

Юлія Кондрацька, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути