chrome firefox opera safari iexplorer

Праобраз собору Гончара руйнується на очах

26 липня 2011 о 09:29

Свято-Троїцький кафедральний храм у Новомосковську Дніпропетровської області готують до реставрації.

Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на прес-службу Дніпропетровської єпархії.

Єдиний у світі хрестоподібний дерев'яний дев'ятидільний храм, збудований без жодного цвяха, капітально не ремонтувався понад 100 років.

Наразі собор перебуває у критичному стані — у стадії деформації. Церковні бані почали сходитися. Можливо, центральна частина бані не буде навіть підлягати ремонту.

На проектування реставраційних робіт собору з обласного бюджету було виділено 306 тис. гривень. Всього ж на реставрацію собору необхідно 25 млн. гривень.

Свято-Троїцький собор, збудований у XVIII cторіччі на козацькі кошти (одними з фундаторів були організатори колонізації Кубані Антін Головатий і Захарій Чепіга), у радянські часи використовувався як склад. Він вважається прообразом храму, описаного у романі Олеся Гончара «Собор».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути