chrome firefox opera safari iexplorer

Тисячоліття Софії Київської: як святкуватимемо?

20 липня 2011 о 15:56

Поки науковці полемізують на рахунок точної дати заснування Софії Київської, уже складаються плани відзначення ювілею святині планетарного для християнства значення.

Останні дослідження доводять – саме 2011 рік має пройти під знаком «року народження» Софії. З чим погодилася і поза межами України – 35-та сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка внесла до Календаря пам’ятних дат на 2011 рік святкування тисячоліття Софії Київської. Отож, що представить світу Україна?

До причин святкування 2011-го…

Написи-графіті спростовують попередні версії заснування Софійського собору у 1017 та 1037 роках. Це довела та аргументувала професор Надія Нікітенко, за словами Ірини Марголіної, заступника генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська».

«Ті графіті, які нещодавно виявлено на стінах собору, датуються 1018, 1022, 1033, 1037 і спростовують дату про будівництво 1037-го року, на яку орієнтувалося більшість дослідників, – говорить Ірина Марголіна. – Це цілий переворот у розумі людей, які звикли в усьому світі вважати, що Софійський собор побудовано Ярославом».

Саме Надія Нікітенко вперше застосувала комплексний підхід у власному дослідженні Софії – паралельне вивчення архівних даних, архітектури, історії, живопису тощо. Завдяки уважному вивченню давнього живопису Софії, чисельних документальних джерел, вдалося зробити таке відкриття – визначити найвірогіднішу дату заснування собору.

Надія Нікітенко довела, що у центральній наві собору зображено портрет родини Володимира та Анни, а не Ярослава та Ірини, як вважалося раніше.

«Ця концепція сьогодні знаходить підтвердження у роботах нашого дослідника кандидата історичних наук В’ячеслава Корнієнка, який активно досліджує графіті Софії, – пояснює Ірина Марголіна. – У нього вийшла вже третя наукова монографія, присвячена вивченню та розшифруванню Софійських графіті. Серед 5 тисяч виявлених Корнієнком графіті є і датовані, що безперечно підтверджує концепцію Нікітенко».

Коли саме пройдуть святкування?

Наявні наукові підтвердження цієї концепції дозволили отримати підтримку в багатьох українських учених, в Міністерстві культури України, Міністерстві закордонних справ України, звідки направили листа до ЮНЕСКО, де погодилися, що, дійсно, 2011 рік треба вважати ювілейним роком святкування тисячоліття Софії Київської. Також є Указ Президента й відповідне розпорядження Кабінету Міністрів.

А от з самою датою святкування виникають певні проблеми. «Ми пропонуємо святкувати 21 вересня – це храмове свято «Софії Київської», день Різдва Пресвятої Богородиці, на честь якої побудований собор «Софія Київська», – говорить Ірина Марголіна. – Проте, на нараді в Міністерстві культури України висунули наступну пропозицію. Оскільки 21 вересня припадає на середу, коли всі працюють, тому запропонували проводити заходи з 21 по 24 (суботу) вересня».

Детальніше про заходи…

Софія планує прийняти багато гостей, тому завершуються заплановані ремонтно-реставраційні роботи: закінчено реставрацію південної вежі Софійського собору Брами Заборовського ХVІІІ ст. та Південної в'їздної башти ХVІІІ ст., тривають ремонтно-реставраційні роботи з опорядження фасадів та бань Софійського собору ХІ ст. з позолотою та відтворенням ікон в нішах центрального куполу, реконструкції мереж електрозабезпечення, художнього освітлення інтер'єрів та екстер'єрів собору з дзвіницею.

Також проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Софійські читання», присвячену 1000-річчю заснування Софійського собору, круглі столи, семінари, у яких взяли участь науковці з різних країн.

Планується друкування ювілейних наукових та науково-популярних видань, виготовлення інформаційних матеріалів: ювілейного буклету, запрошень, а також відзнак, грамот та подяк заповідника, випуску ювілейної пам'ятної монети «1011—2011. Софії Київській 1000 років» та поштової марки та немаркованого конверту «1011—2011. Софії Київській 1000 років».

Серед виставок будуть представлені наступні:

  • виставка «Відреставровані пам'ятки ХІ – XVIII ст.» з фондів заповідника (тканини, шитво, ікони, кераміка, скло);
  • виставка архітектурної графіки ХХ ст. з фондів заповідника;
  • виставка археологічних знахідок заповідника останніх років;
  • виставка «Софія Київська в образотворчому мистецтві» .

«Зараз обговорюється урочистий захід»

За словами Ірини Марголіної, аби захід був багатолюдний, потрібно його зробити доступним: «Сподіваємось, Софію відвідує Президент України та поважні гості держави. Тут їх має привітати дитячий хор, який буде виконувати православні пісноспіви. Потім вони вийдуть на Софійську площу, де відбудеться звернення до всіх людей, а згодом пройде концерт православних співів та класичної музики. Плануємо, що у певний час по всій Україні зазвучать церковні дзвони. Це все приблизно … Саму організацію проведення заходу доручено Солов’яненку Анатолію. Він буде готувати сценарій та режисуру дійства».

Хоча вже розроблені оригінал-макети біг-бордів та інформаційних плакатів (банерів), виникає проблема фінансування. «Шукаємо матеріальної підтримки, допомоги, бо ми не маємо достатніх коштів на проведення урочистостей, виготовлення плакатів на біг-борди, інформування про цю подію по телебаченню», – говорить заступник генерального директора з наукової роботи. – «Також ми хочемо зробити квіткову композицію на газоні біля музею «Золоті ворота» з написом: «Софії Київській 1000 років. 1011 — 2011». Однак, виявляється, на це потрібні величезні кошти…»

Хоча допомога від окремих людей та організацій поступає, але поки що серйозних меценатів немає. Наприклад, Ліга культури, яку очолює Людмила Авескулова, запропонували свої послуги щодо прийому окремих гостей. На жаль, це лише поодинока приватна ініціатива, і Національний заповідник «Софія Київська» ще потребує підтримки для організації безпосередніх заходів святкування …

Нагадаємо, що Софія Київська – не лише одне із 7 чудес Києва, а й одне із 7 чудес України, як визначила громадськість у 2007 році під час проведення однойменної всеукраїнської акції, ініційованої Миколою Томенком. Окрім того, це одна з небагатьох українських духовних перлин, що охороняється ЮНЕСКО.

А поки що Софія активно готується, «чепуриться» до свого ювілею:

 

Світлана Майструк, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути