chrome firefox opera safari iexplorer

Тисячоліття Софії святкуватимуть з 21 вересня

21 липня 2011 о 08:40

З 21 по 24 вересня 2011 року плануються урочисті заходи з відзначення тисячолітнього ювілею Софії Київської. Про це «Рідній країні» повідомила заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна.

«Ми пропонували святкувати 21 вересня – це храмове свято «Софії Київської», день Різдва Пресвятої Богородиці, на честь якої побудований собор «Софія Київська», – зазначила Ірина Марголіна. – Проте, на нараді в Міністерстві культури України висунули наступну пропозицію. Оскільки 21 вересня припадає на середу, коли всі працюють, тому запропонували проводити заходи з 21 по 24 (суботу) вересня».

За словами пані Марголіної, Софія планує прийняти багато гостей, тому завершуються заплановані ремонтно-реставраційні роботи. Так, вже завершено реставрацію південної вежі Софійського собору, Брами Заборовського ХVІІІ ст. та Південної в'їздної башти ХVІІІ ст.

Наразі тривають ремонтно-реставраційні роботи з опорядження фасадів та бань Софійського собору ХІ ст. з позолотою та відтворенням ікон в нішах центрального куполу, реконструкції мереж електрозабезпечення, художнього освітлення інтер'єрів та екстер'єрів собору з дзвіницею.

У планах Національного заповідника також — друкування ювілейних наукових та науково-популярних видань, виготовлення інформаційних матеріалів: ювілейного буклету, запрошень, а також відзнак, грамот та подяк заповідника.

Під час ювілею буде проведено і ряд виставок. Зокрема, «Відреставровані пам'ятки ХІ – XVIII ст.» (з фондів заповідника: тканини, шитво, ікони, кераміка, скло), виставка архітектурної графіки ХХ ст., археологічних знахідок заповідника останніх років, а також виставка «Софія Київська в образотворчому мистецтві».

Детальніше про підготовку до святкування тисячоліття Софії читайте тут.

«Рідна країна»