chrome firefox opera safari iexplorer

У дерев’яну церкву на Волині влучила блискавка

19 липня 2011 о 09:55

О 01.20 19 липня у с. Клюськ Турійського району Волині від грозового розряду блискавки загорілася верхня частина куполу Церкви Пресвятої Богородиці Московського патріархату.

Про це ЗІКу  повідомили у прес-службі МНС.

О 02.30 три відділення Державної пожежної охорони пожежу ліквідували. Жертв і постраждалих немає.

Церква, у яку влучила блискавка, дерев’яна, збудована у 1913 році.

Довідка (за матеріалами «Волинь Православна»)

Село Клюськ розташоване за 7 кілометрів від районного центру смт Турійськ і за 2,5 км на північ від шосейної дороги Турійськ – Рожище.

Село є дуже давнім, перша писемна згадка про нього припадає на середину ХVI ст. Під час ревізії Луцького замку в 1545 році встановлено, що село належало землевласникові Іванові Клюському, який платив податок від 6 димарів і 8 городників.

На території села знаходиться церква Покрови Пресвятої Богородиці, будівництво якої розпочате у 1913, а завершене у 1920 році. Попередня церква, збудована у 1784 році на місці старої, знаходилась поза межами села. Частину матеріалів із старої церкви використали для будівництва нового храму. На місці старої церкви тривалий час стояв хрест, а місце цвинтаря було огороджене. Після створення колгоспу те місце переорали і зрівняли з полем.

За свідченням людей та виходячи з документальних джерел, церква була закрита лише з 1939 по 1941 рік. Весь наступний час храм був осередком віри православної для жителів навколишніх сіл та селища Турійськ.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути