chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві проводять безкоштовні екскурсії для іноземців

05 липня 2011 о 17:52

Закордонні туристи та гості столиці можуть піти на низку цікавих екскурсій по Києву, не витративши на це ні копійки. Також з легкістю можуть довідатися про рейси, маршрути, звернутися до міліції. Головне знати, куди звертатися.

Не дочекавшись, коли міська влада зробить столицю України комфортною для іноземних гостей, столичні ентузіасти взялися робити все, щоб показати свою гостинність туристам, пише Фокус.

Так, біля будинку Головпоштамту на Хрещатику двічі на день з'являється синій прапорець Free tours, звідки о 12.00 і 16.00 стартують безкоштовні оглядові екскурсії для іноземних туристів.

Екскурсоводи — студенти гуманітарних вузів, що пройшли підготовку й тренінг у компанії Free tours Ukraine — проводять екскурсії двома мовами — російською та англійською.

Такі екскурсії передбачають: якщо туристові сподобалося, він віддячить екскурсоводу на свій розсуд. Водночас відсутність подяки теж нікого не здивує.

Безкоштовні екскурсії, популярні у багатьох країнах світу, з'явилися у Києві рік тому.

«Уперше таку екскурсію я відвідала в 2007 році в Празі. І тоді подумала, чому б не відкрити такі тури в Києві. У Празі, приміром, безкоштовними турами займаються чотири компанії», — розповіла одна з засновників Free tours Ukraine Марина Кривунченко.

Вона додала, що рік тому хлопці зібрали команду з 15 волонтерів, розробили дві екскурсії — по старій частині міста й по Печерському району.

На запуск сайту, створення фірмового стилю, екіпірування для екскурсоводів ентузіасти витратили 4 тисячі доларів з особистого бюджету. Однак спочатку на екскурсії приходило небагато туристів.

«Бувало, працювали для одного-двох людей. Але дні, коли ми не виходили на маршрут, можна перерахувати по пальцях», — сказала Кривунченко, додавши, що нині на безкоштовних екскурсіях рідко буває менше десяти людей.

«Під час туру нам часто задавали запитання, як купити квиток. Виявилося, що на вокзалі навіть у міжнародній касі немає англомовних касирів», — розповіла Кривунченко.

Тоді організатори Free tours задумалися над тим, щоб створити інформаційний центр для туристів. Крім безкоштовної карти Києва, інформації про різні екскурсійні маршрути, тут гість столиці може скористатися інтернетом, а також розраховувати на допомогу хлопців, у випадку якщо йому необхідно звернутися в міліцію.

Крім того, рік тому у столиці з'явилися відомі туристам двоповерхові автобуси. Компанія Open Kyiv, організована Євгенією Степановою і Наталею Уткіною, запустила два автобуси по екскурсійному маршруту столиці.

«По суті, наші автобуси — це ще й мобільні інформаційні центри. Отут можна одержати карту міста, афішу, консультацію англійською мовою», — розповіла Степанова, додавши, що наступного року планує відкрити стаціонарні інформаційні центри на кожній зупинці, де туристи могли б одержати повну інформацію про події в місті.

Власник проекту «Цікавий Київ» Арсен Фінберг кажу, що практично все, що з'являється для того, щоб іноземцеві було комфортно в Києві, справа рук приватного бізнесу.

Крім традиційних пішохідних екскурсій, недавно Фінберг запустив екскурсії на сігвеях Маріїнським парком.

«Потреба в сервісах для туристів дуже більша. У жодному європейськім місті немає такої проблеми з інформаційними центрами, як в Україні», — розповіла Наталя Мартисова, співвласник і редактор In your pocket Kyiv.

Такі англомовні каталоги видаються в 55 країнах світу й безкоштовно поширюються на вокзалах, в аеропортах, готелях і хостелах. В Україні ж міські довідники In your pocket видаються тільки по Києві, Львову й Одесі.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути