chrome firefox opera safari iexplorer

У Пересопниці археологи знайшли булаву XII-XIII ст

11 липня 2011 о 16:09

У селі Пересопниця Рівненської області волинські дослідники натрапили на унікальну знахідку – уламок давньоруської булави, яка датується XII-XIII століттями.

Невеличка булава (розміром 4×5 сантиметрів) виготовлена з бронзи і покрита позолотою, повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Натрапили на знахідку під час нагляду за роботою екскаватора у не дуже перспективному, з точки зору археології, місці, де колись був старий міст. Така знахідка вкотре підтверджує важливість та необхідність нагляду за будівельними та земляними роботами у певних місцях.

«Знайдена булава відноситься до третього типу за класифікацією Кірпічнікова. Він найчастіше зустрічається у північно-східних землях Давньої Русі. Булава позолочена зовні і зсередини. Це підтверджує думку, що вона належала якомусь князеві або воєводі, а не рядовому боярину. Булава пустотіла, не залита всередині свинцем, тобто дуже легка. Тому її могли використовувати тільки як парадно-представницьку. Є кілька князів, які пов’язані з нашими землями та північно-східними теренами Русі: засновник Москви Юрій Долгорукий та його син Андрій Боголюбський. Вони обидва бували на Волині. Можна припустити, що булава належала комусь із них або ж їхнім воєначальникам», – розповів науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Михайло Вашета.

Проте археологи знайшли не цілу булаву, а її уламок. Слідів деформації від удару не видно. Це дозволило науковцям зробити припущення, що булава була розбита ударом холодної зброї по вертикалі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути