chrome firefox opera safari iexplorer

Україна має повчитися у Грузії в повазі до великих українців, — Томенко

27 липня 2011 о 11:09

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що Україна має вчитися у Грузії у питанні вшанування пам`яті великих українців. Про це він заявив під час робочого візиту до Грузії, повідомили у прес-службі ВР.

Віце-спікер відвідав у Сурамі музей Лесі Українки, школу імені Лесі Українки та поклав квіти до її пам`ятника. Заступник голови Верховної Ради передав останні видання творів поетеси, аудіоматеріали для вивчення української культури, мови та літератури.

Цьогоріч виповнюється 140 років з дня народження поетеси, а 1 серпня вшановується її пам`ять, оскільки саме цього дня Леся Українка пішла з життя. Останні дні вона провела у грузинському містечку Сурамі, де і померла.

За словами М.Томенка, складається парадоксальна ситуація, оскільки пам’ять до українських видатних діячів більше вшановують у Грузії, ніж в Україні, а тому Україна повинна вчитися у Грузії повазі до своїх великих українців.

Віце-спікер нагадав, що є автором постанови про відзначення 140-річчя з дня народження Лесі Українки. «Не дивлячись на прийняття цієї постанови, відзначення цієї дати відбулося в Житомирській, Волинській областях, натомість у Києві та на загальнонаціональному рівні відзначення практично не було», — сказав він.

Микола Томенко наголосив, що Грузія з великою повагою поставилася до Лесі Українки, і досі тривають заходи, пов’язані з річницею її народження. За його словами, школа у Сурамі оголосила 2011 рік роком Лесі Українки у Грузії.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути