chrome firefox opera safari iexplorer

Україна вийшла зі списку країн, що лідирують за кількістю курців

08 липня 2011 о 19:13

Оприлюднений Всесвітньою організацією охорони здоров'я звіт щодо глобальної тютюнової епідемії свідчить про те, що Україна покинула групу країн, що лідирують за кількістю курців.

Як випливає зі звіту, з 2006 по 2009 рік ситуація з курінням в Україні значно змінилася. За стандартизованим показником поширеності куріння серед дорослих Україна п'ять років тому займала четверте місце у світі, поступаючись лише Греції, Науру й Росії. Показник становив 45%.

У 2009 році він уже скоротився до 32%. Тепер Україна ділить 24-29 місця з Непалом, Іспанією, Сербією, Тунісом і Соломоновими островами. Всього у списку 147 країн.

Найбільше курців (більш як 40%) у 2009 році проживало в Греції, Австрії, Росії, Албанії, Боснії та Герцеговині, а також в тихоокеанських Кірібаті, Науру, Самоа і Папуа-Новій Гвінеї.

Зазначимо, що за показником поширеності куріння серед чоловіків (65%) у 2006 році Україна поступалася тільки Росії. Нині в країні курять близько 50% чоловіків, і вона перемістилася на 14-17 місця, розділяючи їх із Латвією, Литвою та Малайзією.

Раніше українське МОЗ повідомляло, що в країні курить майже чверть населення у віці від 12 років. При цьому кожен третій курить понад 20 років.

У травні завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський заявив, що з жовтня 2012 року на пачках цигарок з'являться попередження з малюнками про наслідки куріння.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути