chrome firefox opera safari iexplorer

Українців збираються поставити на електронну «соціальну карту»

14 липня 2011 о 11:48

Міністерство фінансів планує ввести електронну соціальну карту, на якій буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії для громадян.

У  випадку ухвалення законопроекту «Про впровадження електронної соціальної карти», з 2015 року без такої карти не можна буде користуватися пільгами, отримувати субсидії та доплати.

Цей законопроект передбачає, що соцкарту отримають усі громадяни, які беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. На ній буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії, на яких має право громадянин.

У Мінфіні пропонують створити єдину інформаційно-аналітичну систему обліку й управління засобами соціальної сфери, розробляти й координувати яку будуть у Міністерстві соціальної політики.

Електронна соціальна карта буде засвідчувати особу її власника і її соціальні права, а також містити пенсійний, страховий і соціальний додатки. Інформація на карті буде оновлюватися у випадку отримання людиною певних пільг або послуг.

У Мінфіні від коментарів відмовилися, а в пояснювальній записці до законопроекту зазначили, що впровадження карти необхідне для підвищення рівня адресної соцпідтримки.

У Мінсоцполітики розповіли, що карти потрібно буде пред’являти в органах соціального захисту, де будуть установлені термінали для роботи з ними. Дані з терміналів будуть передаватися в єдину базу для ідентифікації користувача.

До 31 грудня 2014 року отримання пільг можливе як із картою, так і без її, але з 2015 року використання карт обов’язкове.

 Пілотний проект із використання соцкарти буде розпочато у Чернівецькій області.

Один із кураторів неофіційно повідомив, що сфера використання соціальних карт буде ширшою — від ЖЕКів і лікарень до держустанов і транспорту.

«На початковому етапі, звісно, не в усьому громадському транспорті нам вдасться встановити такі термінали. У таких місцях, як метрополітен, буде простіше», — зазначають у міністерстві.

У Мінфіні не змогли оцінити вартість впровадження проекту, але розраховують, що частину витрат покриє Всесвітній банк.

Заступник директора адміністративного департаменту, начальник управління інформаційних технологій Мінсоцполітики Антон Басін оцінив первинну вартість проекту у 500 млн грн.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути