chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартує вступна кампанія до вищих навчальних закладів

01 липня 2011 о 10:12

1 липня в Україні розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Прийом заяв та документів комісіями вишів проводитиметься до 31 липня (або до 17 липня, якщо умови вступу передбачають творчі конкурси).

Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що цього року вступна кампанія пройде спокійно. До вишів, за словами міністра, вступатимуть 251 тисяча абітурієнтів.

Уперше за перебігом процесу офіційно спостерігатимуть громадські активісти з мережі «Опора» та Комітету виборців України. Загалом близько сотні людей. Вони працюватимуть у приймальних комісіях найбільших вишів, а також спілкуватимуться з абітурієнтами за допомогою гарячої телефонної лінії.

Спостерігачі вважають, що серед можливих проблем будуть порушення під час складання рейтингів списків абітурієнтів, зокрема обмеження доступу до інформації про звільнені місця.

Особливе занепокоєння у громадських активістів викликає нововведення Міністерства освіти — система «Електронний вступ 2011», яка надає можливість електронної подачі документів до вишу. Наразі приймати електронні копії документів від абітурієнтів готові тільки 20% закладів.

Загалом серед основних змін в Умовах вступу до вищих навчальних закладів у 2011 році слід зазначити такі:

— Збільшено строки прийому заяв та документів на вступ з 15 до 30 днів (з 1 липня до 31 липня включно), що має зменшити черги абітурієнтів та надати можливість знизити напругу в роботі приймальних комісій.

— Надано право подавати сертифікати, видані починаючи з 2008 року, та право вибору кращих оцінок з одного предмета у сертифікатах різних років.

— Надано право абітурієнтам, які закінчили школу у 2007 та у попередні роки, проходити вступні випробування у вищих навчальних закладах як на денну, так і на заочну форму навчання.

— Встановлено єдиний для всіх вищих навчальних закладів фіксований перелік конкурсних предметів за напрямом (спеціальністю) при вступі на бакалавра або молодшого спеціаліста.

— Надано право складати вступні випробування у вищому навчальному закладі громадянам України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

— Надано право іноземцям, які навчались у школах з українською мовою навчання за кордоном, вступати до вищих навчальних закладів на основі вступних екзаменів на держзамовлення за рекомендаціями національних культурних українських товариств і посольств, закордонних представництв України.

— Запроваджено систему нарахування додаткових балів, замість позаконкурсного прийому, для переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад та олімпіад Малої академії наук.

— Запроваджено нарахування до 20 додаткових балів абітурієнтам, які вступають до ВНЗ на природничо-математичні та інженерно-технічні напрями (спеціальності), які навчались у тих же навчальних закладах на підготовчих курсах (це є бал вищого навчального закладу). Це сприятиме відбору професійно орієнтованої молоді та підняттю престижу зазначених спеціальностей.

— З метою недопущення випадків порушень при зарахуванні встановлено чіткі строки формування та коригування рейтингових списків абітурієнтів, рекомендованих до зарахування.

Нагадаємо, що у 2011 році зарахування до ВНЗ відбуватиметься на основі конкурсного відбору, який враховує суми балів результатів зовнішнього незалежного оцінювання, шкільного атестату та додаткових балів.

Для вступу на окремі спеціальності («журналістика», «театрознавство», «архітектура», «дизайн», «акторське мистецтво») навчальні заклади проводять творчі конкурси та вступні екзамени. Окремі виші влаштовують співбесіди щодо готовності до навчання у відповідному закладі.

Вступник може подати заяву та документи не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (спеціальності) у кожному з них.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти Освічена

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути