chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні по українцям вдарить хвиля штрафів

01 липня 2011 о 15:50

Перехідний період, під час якого можна було знайомитися з Податковим кодексом, закінчився, повідомляє СТБ.

Сьогодні, 1 липня, закінчено піврічний адаптаційний період, даний підприємцям для вивчення Податкового кодексу.

Нагадаємо, з початку року діяла норма, за якою за несвоєчасне подання звітів та інші дрібні порушення був передбачений символічний штраф в 1 грн. Тепер же повертаються старі норми і вводяться новинки.

Наприклад, як і до 1 січня 2011 року, за прострочення подачі декларації юрособі доведеться розщедритися на 170 грн. Повторне порушення збільшить суму кари до 1020 грн.

При заниженні юрособою податків: «згадав» і сам подав уточнюючий розрахунок — штраф 3% від суми заниження, відбив недоплату в поточній декларації — 5%, виявлено податковим органом — 25% від суми нарахованого податку. Раніше було трохи інакше: сам виявив — 5% суми заниження, податкова підловила — 10% від нарахованого за період.

Для фізосіб неподання декларації тягне за собою санкцію в 25% від суми заниження. За старим законом, це каралося 170 грн. плюс 10% від суми заниження. Також з'явиться штраф за несплату фізособою єдиного податку (раніше не передбачався) — 50% від ставки єдиного податку.

Підприємці побоюються, що з введенням штрафів почнуться масові перевірки. «Півроку прожили спокійно, а зараз знову почнеться», — каже підприємець Борис Боклан. А голова ВО підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан вважає: пільгу по штрафам можна було б ще продовжити. Мовляв, бізнес ще не вивчив новий кодекс.

Але податківці непохитні. «Тепер будуть застосовуватися звичайні штрафи, передбачені законодавством», — попередив глава Державної податкової служби Віталій Захарченко.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути