chrome firefox opera safari iexplorer

Віталій Кличко сьогодні святкує 40-річчя

19 липня 2011 о 13:43

Шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу (чотири рази серед професіоналів і двічі серед любителів). Чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO (1999 — 2000 роки), WBC (2004 — 2005 роки, з 2008 року дотепер), The Ring (2004 — 2005 роки). Срібний призер чемпіонату світу з боксу серед любителів за версією AIBA (1995 рік). Триразовий чемпіон України з боксу серед любителів. Чемпіон I Всесвітніх ігор військовослужбовців у важкій ваговій категорії (1995 рік). Старший брат професійного боксера, чемпіона світу за версіями IBF, IBO, WBA і WBO Володимира Кличка.

Віталій Кличко народився 19 липня 1971 року в селищі Біловодську (Киргизстан) в українській родині військових. У 1980—1985 проживав у містечку Мімонь (ЧССР), де служив його батько — військовий льотчик Центральної групи військ Радянської Армії. У 1985 році родина переїхала до України.

Освіта:

  • Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут (1995 рік);
  • аспірантура Національного університету фізичного виховання і спорту України;
  • кандидатська дисертація «Бокс: теорія та методика спортивного відбору» (Національний університет фізичного виховання і спорту України, лютий 2000 року).

Спортивна кар'єра

З дитинства Віталій захоплювався різними видами єдиноборств, але надавав перевагу кікбоксингу. Віталій шість разів ставав чемпіоном світу з кікбоксингу (чотири рази серед професіоналів і два рази серед любителів). Пізніше він перейшов у бокс.

Свій перший професійний боксерський бій Віталій Кличко провів 16 листопада 1996 року в Гамбурзі проти американця Тоні Бредхема. У першому ж раунді американець опинився в нокдауні, а у другому був нокаутований.

В 1998 році, ставши інтерконтинентальним чемпіоном за версією WBO, Віталій Кличко був внесений до Книги рекордів Гіннесса як перший чемпіон, який виграв 26 двобоїв з найменшими витратами часу.

У жовтні 1998 року Віталій Кличко нокаутував у Гамбурзі Маріо Шіссераа в бої за вакантний титул чемпіона Європи, а в червні 1999 року відібрав в англійця Гербі Гайда чемпіонський пояс за версією WBO. У тому самому 1999 році він провів два успішні захисти.

Першої поразки він зазнав від Кріса Берда. Але, як виявилося, у Віталія була травма плеча, і після бою йому зробили складну операцію.

23 листопада 2002 року він став інтер-континентальним чемпіоном за версією WBA, перемігши Ларрі Дональда.
21 червня 2003 року на знаменитій спортивній арені «Staples Center» в Лос-Анджелесі відбувся бій з Ленноксом Льюїсом.

Через розсічення під лівим оком у Віталія головний лікар зупинив бій на шостому раунді. Перевага в ньому на той момент було на боці Кличка. На думку суддів, він виграв чотири з шести проведених раундів і загальний рахунок складав 58:56 на користь українського боксера. Усі чекали продовження цього дивного протистояння двох великих боксерів. Але реванш не відбувся, Льюїс завершив кар'єру боксера.

6 грудня 2003 року в нью-йоркському «Madison Square Garden» відбувся бій з Кірком Джонсоном, він тривав лише 5 хвилин і 54 секунди.

24 квітня 2004 року Віталій зустрівся на ринзі з південноафриканцем Коррі Сандерсом. Двобій завершився технічним нокаутом Сандерса у восьмому раунді. Так Віталій став чемпіоном світу за версією WBC.

11 грудня 2004 Кличко захистив свій титул у бою з Денні Уільямсом. Бій завершився у восьмому раунді технічним нокаутом.

Після цього бою Віталій Кличко потерпав від травм. Унаслідок цього його бій з Хасимом Рахманом переносився 4 рази. Останній було призначено на 12 листопада 2005.

9 листопада 2005 Віталій Кличко заявив про завершення спортивної кар'єри і відхід з великого спорту, однак у січні 2007 заявив про намір повернутись до професійного боксу та змагатися за звання чемпіону WBC з Олегом Маскаєвим.

1 грудня 2005 Віталій і Володимир Клички одержали найпрестижнішу медіа-премію Німеччини — Бамбі (нім. Bambi).
11 жовтня 2008 Віталій Кличко повернувся в ринг, і переміг в бою проти Семюеля Пітера технічним накаутом. Суперник відмовився від поєдинку після 8-го раунду. Таким чином, пояс за версією WBC знову повернувся до Віталія Кличка. Разом з цією перемогою брати Клички досягли своєї давньої мети та встановили світовий рекорд — вперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідних брати.

21 березня 2009 Чемпіон світу в важкій вазі за версією WBC Віталій Кличко успішно захистив свій титул у бою проти кубинця Хуана Карлоса Гомеса[8].

29 травня 2010 Віталій Кличко здобув ювілейну (сорокову) перемогу в своїй професійній кар'єрі у бою проти поляка Альберта Сосновського. Бій закінчився у 10 раунді нокаутом.

16 жовтня 2010 Віталій здобув чергову перемогу в поєдинку з Шеноном Бріґсом.

20 березня 2011 у першому раунді через 2:45 від початку бою, отримав перемогу у поєдинку з Одлан`єром Солісом.

Загалом, на професійному ринзі Віталій Кличко провів 44 бої, отримавши 42 перемоги (39 нокаутом) і 2 поразки.