chrome firefox opera safari iexplorer

Витинанки Миколи Теліженка — унікальне явище в декоративному мистецтві

15 липня 2011 о 09:04

Витинанка як вид мистецтва виникла порівняно недавно – після винайдення паперу. Прабатьківщиною її вважається Китай. На теренах України вона відома із середини XIX століття як хатня прикраса. Виникнення витинанки пов’язане з появою на селі паперу, а також переходом від курної хати до чистої.

Жінки, бажаючи привнести в хатній побут елементи краси і барвистості, вирізували орнаментальні мережані смужки, прикрашаючи ними покуть, мисники, полиці.

Одним з найкращих майстрів цього народного декоративного виду мистецтва є заслужений художник України Микола Теліженко. 12 липня в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відкрилась виставка його робіт «Коло Миколи».

Микола Теліженко здійснив справжній прорив у розвитку витинанки, піднявши її від хатнього рукомесла до образотворчої монументальності. Фаховий митець, що чудово володіє тонкощами композиції, ритму, символіки, маючи розвинену фантазію, він створює в техніці витинанки серії полотен, в яких вирішує складні історичні теми.

«Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Трипільські ритми» – для нього немає технологічних обмежень в роботі. Микола Теліженко однаково віртуозно володіє ножицями, різцями, долотом, рванням, морщенням, застосуванням кольорових підкладок та накладок, залежно від того, чого потребує вирішення задуму. Та все ж у своїх творах перевагу надає чорному кольору.

Його роботи – визнане унікальне явище на тлі сучасного декоративного мистецтва, оцінене як мистецтвознавцями, так і широким загалом. Завдяки високому рівню абстрагованості вони звучать динамічно й сучасно, а тому чудово вписуються в новітній інтер’єр.

На відкритті виставки «Коло Миколи» була присутня й голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко.

«В його кольорових витинанках надзвичайно багато національної символіки та нестримної енергії. Багато цікавих, нових, справжніх українських сюжетів, які налаштовують на позитивні думки, хвилюють душу», – поділилась враженнями пані Катерина.

Виставка діятиме до12 серпня 2011 року щодня, крім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10:00 до 17:30.

Вартість квитка для дорослих — 15 грн., а для дітей та пенсіонерів — 3 грн.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути