chrome firefox opera safari iexplorer

155-річчя Івана Франка відзначить його батьківщина

27 серпня 2011 о 09:19

Сьогодні, 27 серпня виповнюється 155 років від дня народження видатного українського письменника, поета, вченого, публіциста, перекладача, громадського та політичного діяча Івана Франка.

Як відомо, народився він на Львівщині, у селі Нагуєвичі Дрогобицького району. У Львові цими вихідними заплановано низку заходів з приводу 155-річчя Франка.

Найбільше, за повідомленням ЗІКу, до відзначення цієї дати долучилася Центральна бібліотечна система, яка вже розпочала у своїх бібліотеках заходи, присвяченні постаті Івана Франка. Так, у кожній з бібліотек відбуваються книжкові виставки, поетичні марафони, години пам’яті, конкурси малюнків тощо.

В неділю, 28 серпня, у Міському палаці культури ім. Г. Хоткевича відбудеться концертна програма, присвячена 155-річчю від дня народження Івана Франка за участю ансамблю «Рута».

У Державному історико-культурному заповіднику “Нагуєвичі”, що у селі Нагуєвичі Дрогобицького району, відбудеться Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Я син народа, що вгору йде».

Також у святі до 155-ої річниці від дня народження Івана Франка візьмуть участь лауреат Національної премії України імені Т.Г.Шевченка Заслужена академічна хорова капела України «Трембіта», творчі колективи з районів Львівської області та інших областей України, відбудуться читання поезії Івана Франка, виступлять заслужений артист України Тарас Курчик, народний артист України Микола Гнатюк, лауреат міжнародних конкурсів Богдан Косопуд, народний артист України Михайло Поплавський, а також пройде молодіжна українська дискотека.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути