chrome firefox opera safari iexplorer

Богданові Ступці — 70 років

27 серпня 2011 о 10:04

Свій ювілей патріарх української акторської школи відзначатиме у колі сім’ї та друзів. Можливо, у першій половині дня Богдан Сильвестрович загляне у театр Франка, де він працює на посаді художнього керівника, все ж урочистості перенесені на початок жовтня.

Як повідомляє «Україна молода», у театрі заплановано творчий вечір у стилістиці джазового гала–концерту (очевидно, це згадка про те, що в юні роки Богдан Ступка захоплювався цим музичним напрямом). Також у театрі очікують, що восени актор зможе повернутися на сцену.

Нагадаємо, в цьому році йому зробили складну операцію, після якої він досі перебуває у відпустці.

Тим часом день народження Ступки відзначають на телебаченні та збираються відсвяткувати у кінемотографічному колі.

«Новий канал» на День нзалежності показав документальний фільм під назвою «Богдан Ступка. Жива легенда» (зйомки відбувалися у Львові, Москві, Одесі).

А в кінотеатрі «Україна» з 29 вересня по 5 жовтня запланована ретроспектива фільмів за його участю: згадають як старі кінороботи, так і нові, серед яких чотири українські прем’єри — «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі, «Шантрапа» Отара Іоселіані, «Дім» Олега Погодіна та «Іванов» Вадима Дубровицького. Ретроспективу підготувала компанія Sota Cinema Group, яка часто запрошує Богдана Ступку до участі у копродюсерських проектах. За словами піар–менеджера Sota Cinema Світлани Машовець, можливий наступний етап роботи — випуск фільмів, у яких грає Богдан Ступка, на DVD.

Акторська кар’єра Богдана Ступки розпочалася у Львові. Закінчивши студію при Львівському театрі імені Марії Заньковецької, він довгий час там і працював. А після навчання в Інституті імені Карпенка–Карого його зарахували до акторського складу Театру імені Франка. Одна з його перших робіт у кіно — картина Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» (1970) — зробила Богдана Сильвестровича відомим. Тепер у його доробку більше ста різнопланових ролей.

Богдан Ступка народився 27 серпня 1941 року в селі Куликів Львівської області. Лауреат Шевченківської премії 1993 року. Народний артист УРСР та СРСР. Найвідоміші фільми: «Вогнем і мечем», «Тарас Бульба», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Водій для Віри» та інші. Міністр культури та мистецтв України в 1999—2001 роках.

У листопаді 2008 року Богдан Ступка отримав нагороду за найкращу чоловічу роль на III-му Римському кінофестивалі — за головну роль в українсько-польському фільмі «Серце на долоні» режисера Кшиштофа Зануссі.

Напередодні 20–річчя незалежності України указом Президента Богданові Ступці присвоєно звання Героя України.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути