chrome firefox opera safari iexplorer

День незалежності у Києві: концерт, вуличний спорт і платні виставки

23 серпня 2011 о 14:30

День незалежності в нашій країні люблять не тільки за можливість зайвий раз відчути себе патріотом, а й за гарантований вихідний. Цього року ювілейне свято випадає на середу й «розбиває» робочий тиждень. Але хоч би як там було, червоний день календаря хотілося б провести весело. «Голос України» поцікавився, куди можна вирушити всією родиною.

Традиційно розпорядником свят у столиці виступає Київська міськдержадміністрація, плани якої на майбутній День Незалежності не надто відрізняються від минулих років. Мало того, цього року від вищого керівництва країни надійшла чітка вказівка: з метою заощадження бюджетних коштів урізати святкове фінансування. Отже, незважаючи на круглу дату, нинішні урочистості будуть більш ніж скромні.

Основні заходи, як завжди, відбудуться у центрі міста. З 10-ї ранку вздовж головної вулиці країни проводитимуть інтерактивні ігри для всіх вікових категорій, а також змагання з вуличного футболу та брейкдансу.

Крім того, на Хрещатику обладнають скейтпарк із майданчиком для екстремальних видів спорту. Тут же встановлять стіну заввишки три метри і завширшки майже 70 метрів, яка служитиме своєрідним полотном для художників графіті з різних міст України.

На Софійській площі день відкриють концертом народних колективів, на Європейській — парадом вишиванок.

Замість танків і БТРів Хрещатиком пройдуть військові оркестри. Ближче до вечора вони зіграють для городян попурі з українських народних мелодій, музично-хореографічні та вокально-хореографічні композиції, військові й козацькі марші. Після чого розважатимуть киян естрадні зірки.

Святковий салют триватиме близько 10 хвилин. 20 залпів по одному за кожний рік незалежності пролунає одночасно по всій країні.

Погода, якщо вірити синоптикам, завтра не підкачає. У столиці обіцяють сонце, тому День народження країни можна буде сміливо відзначати на природі. Тим паче, що Національний музей архітектури й побуту «Пирогове» з такої нагоди зробить безплатний вхід.

Об 11-й ранку на його території в козацькій церкві Архістратига Михаїла відслужать молебень на спомин за убієнними за волю України. Продовжиться свято на співочому полі. У меню: патріотичні пісні й поезія Тараса Шевченка у виконанні Сашка Лірника.

Платні парки «Київська Русь» і «Мамаєва слобода» дивуватимуть лицарськими та богатирськими турнірами, а також театралізованими виставами. Щоправда, не всім таке задоволення по кишені. Потрапити в середньовіччя, тобто в «Київську Русь», можна буде, заплативши 100 гривень за вхід, «Мамаєва слобода» обійдеться майже наполовину дешевше.

За словами голови КМДА Олександра Попова, на ювілей Незалежності витратять 5—6 млн. гривень. 1,5 млн. виділять із міського бюджету, решту грошей нададуть спонсори.

На що подивитися

На Співочому полі в Києві працює 56-та за рахунком міська виставка квітів. Масштабні композиції створено спеціально до Дня Незалежності. Як і торік, вхід на виставку платний: для дорослих —10 грн., для дітей — 5 грн.

На Оболонській набережній триває фестиваль піщаної скульптури «Місто майбутнього». Піщана експозиція присвячена темі перспективного розвитку різних напрямів столиці: так, фігура крота символізує розвиток столичної підземки; футбольні бутси — футбольний дух Києва напередодні Євро-2012; комп’ютер — стрімкий розвиток інформаційних технологій. Вхід — безплатний.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути