chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін скасує усі обмеження на торгівлю алкоголем?

04 серпня 2011 о 12:52

Кабінет Міністрів пропонує виключити з правил роздрібної торгівлі спиртними напоями норму, яка дозволяла місцевій владі обмежувати торгівлю алкоголем. Мери міст, які обмежували торгівлю спиртними напоями поблизу шкіл, лікарень а також у нічний час, обурені цією ініціативою уряду.

Законопроект про скасування обмежень підготувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі. У ньому пропонується виключити з п. 9 правил норму про заборону роздрібної торгівлі алкогольними напоями в місцях, визначених органами місцевого самоврядування, пише «Коммерсант-Украина».

Як відзначили в міністерстві, ця норма не відповідає вимогам закону «Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», оскільки він не дає повноважень місцевій владі встановлювати обмеження на продаж пива і алкогольних напоїв.

У Мінекономрозвитку вважають, що виключення цієї норми з правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями усуне конфлікти між підприємцями і місцевими органами влади, збільшить прибуток торговців алкоголем і, як наслідок, бюджетні надходження. За даними Держстату, в Україні торгують алкоголем 21,8 тис. магазинів і 674 спеціалізованих підприємства.

У багатьох містах місцеві органи влади вже обмежували торгівлю алкоголем. Зокрема, в Івано-Франківську, Львові та Ужгороді заборонено продаж алкоголю в нічний час, в Донецьку та Алушті — в радіусі 100 м від дитячих, лікувальних і освітніх установ, в Києві — в кіосках і павільйонах площею менше 40 кв. м. Низка заборон була опротестована органами прокуратури, після чого міськради повторно голосували за їх введення.

Ініціатива Мінекономрозвитку обурила мерів міст, в яких вводилися обмеження на продаж алкогольних напоїв. «У всьому світі ця ситуація контролюється. Спробуй, наприклад, у США хоч би пиво з пляшки без пакету розпити на лавці — одразу отримаєш штраф»,- заявив мер Алушти Станіслав Колот.

Його підтримав і міський глава Львова Андрій Садовий: «Вільний продаж алкоголю веде до деградації нації. Спиртні напої повинні продаватися в спеціалізованих магазинах і в чітко відведений час».

Між тим, за словами заступника міського голови Донецька Геннадія Ткаченка, через те, що закон не дає місцевій владі відповідних повноважень, введені ними обмеження на продаж алкоголю не діють. «Намагалися приймати рішення про заборону торгівлі, наприклад, на зупинках громадського транспорту. Продавці подавали позови до суду, і суд говорив: ви не маєте права забороняти на зупинках, якщо є претензії до конкретної зупинки — на ній і забороняйте», — розповів Ткаченко.

За даними президента торгово-промислової конфедерації Володимира Демчака, суди задовольняють практично усі позови підприємців до місцевих органів влади стосовно обмежень на торгівлю алкоголем. «Хвиля подібних рішень міськрад піднялася перед місцевими виборами. Депутати продемонстрували свою турботу про виборців, а наслідки їх нічому не навчили», — пояснив Демчак.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути