chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам влаштовують екстремальні екскурсії

11 серпня 2011 о 17:06

У Києві стали проводити екстремальні екскурсії — тепер людей приваблюють походи по занедбаних лабораторіях і примірки гамівних сорочок.

Серед іншого - походи під Печерський суд, де що не день, то бійка, пише «Сегодня».

Так, один зі столичних туроператорів увів у свою програму тур під назвою «Божевільний день».

Екскурсія пройде у вересні, але вже зараз квитків майже не залишилося.

«Наша божевільна екскурсія розпочнеться о 15.00. Разом з екскурсоводом ви пройдетеся по території психлікарні №1 — від її джерел, Кирилівського монастиря, до сучасного психоневрологічного центру ім. Павлова», — розповіла менеджер екскурсійної компанії Юлія.

Учасникам екскурсії запропонують поринути у «світ, де божевілля й геніальність завжди стоять на межі», простежити, як змінювалося ставлення до душевнохворих упродовж століть, відчути межу між нормальністю й божевіллям.

Родзинкою «Божевільного дня» стане примірка гамівної сорочки".

Триватиме екскурсія 1,5-2 години, коштує — 40 гривень. У самій лікарні ставляться до подібної  екскурсії спокійно.

«Ми ставимося нормально до цієї ідеї. У нас їсти що показати — музей, картинну галерею. За узгодженням усе це можна побачити», — сказав нам заступник головлікаря лікарні Михайло Ігнатов.

Окрім офіційних екскурсій є й неофіційні, під час яких туристів водять тими місцями, де ходити заборонено. Наприклад, у стару занедбану лабораторію неподалік від Протасового Яру.

Потрапити сюди можна безкоштовно, але радять надягати спецодяг, черевики з товстою підошвою, рукавички, обов'язково потрібно брати із собою ліхтарик і респіратор.

Кажуть, колись у цій моторошній триповерхівці проводили дослідження інфекційних захворювань та експерименти над тваринами.

«Ви підіть на горище, там можна знайти клітки й броньовані двері, де висять напису „Об'єкт 01938 — Рак“, „Об'єкт 01939 — СНІД“. Це дуже лякає»,- поділиться враженнями киянин Юрій.

Додали родзинку у свої маршрути й екскурсоводи, які показують туристам центр столиці. Нині вони часто завертають групи до Печерського райсуду.

А в деяких екскурсійних фірмах навіть подумують над тим, щоб організовувати екскурсії до Лук'янівського СІЗО, де зараз знаходиться багато віп-арештантів.

Щоправда, керівник проекту «Цікавий Київ» Арсеній Фінберг каже, домовитися про екскурсію по самому СІЗО нереально, бо це режимний об'єкт.