chrome firefox opera safari iexplorer

Майстрині з усіх куточків країни показали сучасну ляльку-мотанку

05 серпня 2011 о 10:31

У пошуках сучасної автентики. У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара», заручившись підтримкою мистецьких сайтів в мережі Інтернет, шукали найкращих майстрів традиційної української ляльки-мотанки.

В арт-змаганні взяли участь три десятки майстринь з усіх куточків країни. На розсуд журі надіслали понад 80 робіт.

«Ляльку, яку ми представляємо сьогодні — важко назвати автентичною. Вона має єдиний автентичний момент — оцей хрест на обличчі. Решта — вона є авторська, сувенірна, подарункова, але вона має яскраво-виражені елементи національної ідентичності. Передниці, корсетки, вінки, запаски, очіпочки — все це зберігається. Це своєрідна комбінація реального жіночого вбрання із сувенірною, архаїчною лялькою», — каже Спілка майстрів народного мистецтва України Ігор Пошивайло.

Умови конкурсу прості: у роботі — лише натуральні тканини — льон, бавовна, оздоблення ручною вишивкою та прадавній символ сонця на обличчі ляльки. Автори кажуть — працювали натхненно, «з душею». Зізнаються — кожна лялька є уособленням їх внутрішнього світу. Вірять і в їх майже магічні якості, що колись закладалися пращурами.

«Вона символ жінки, символ матері і не просто це абияка жінка. Я навіть не можу це пояснити чому, але коли я навіть намагаюсь зробити ляльку таку селянку — вона в мене все одно виходить пані, або навіть коли з простої тканини роблю — з льону, чи полотна — вона в мене все одно получається святкова», — каже майстриня Алла Маркар’ян.

Майстрині зізнаються — готові радо ділиться секретами лялькарства з усіма бажаючими і запрошують на власні майстер-класи. Підкреслюють — лише власними руками, а не купуючи навіть у найкращих майстрів, можна створити справжній оберіг. Найяскравіші ж приклади традиційної ляльки-мотанки експонуватимуть у музеї протягом усього серпня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути