chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині встановлять пам'ятник відразу чотирьом гетьманам

04 серпня 2011 о 11:45

У Тальному на Черкащині вирішили вшанувати відразу чотирьох українських гетьманів — Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Байду Вишневецького та Петра Дорошенка. У пам’ять про відважних борців за волю України в центрі затишного міста встановлять монумент.

Зведуть його спонсорським коштом, пише «Україна молода».

Ідею встановити монумент відразу чотирьом гетьманам запропонувала дружина місцевого мецената Володимира Мовчана. Оригінальність такого задуму підтвердили й скульптори. Зараз вже готовий макет цього пам’ятника.

Майбутній монумент вражатиме своєю величчю. На постаменті, з усіх чотирьох сторін, височітимуть гетьмани. Видатні діячі нашого героїчного минулого ніби вдивлятимуться у сьогодення України, за незалежність якої вони стояли.

Монумент гетьманам планують встановити в центральній частині Тального, на місці знесеного пам’ятника Леніну. У подальших планах місцевої влади — реконструкція і самої площі, для чого будуть залучені спонсорські кошти. А після встановлення монумента центральна площа має отримати й свою назву, для цього, напевне, спеціально оголосять конкурс.

Реалізувати задум планується не раніше, ніж через рік. Спочатку скульптори виготовлять монумент із гіпсу, замовники на нього ще раз подивляться і лише тоді, коли не буде зауважень, дадуть «добро» на спорудження монумента вже з каменю, висота якого сягне більше трьох метрів.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути