chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль леквару

29 серпня 2011 о 14:03

28 серпня 2011 року у селі Геча Берегівського району відбувся V "Фестиваль леквару ". Гості фестивалю мали змогу прослідкувати увесь процес варіння леквару, скуштувати та купити страви з лекваром (цібере, леквар, гамбовці зі сливами, калачі, вареники, вертуни з лекваром, млинці з лекваром, слив'янка).

Також відбувся конкурс на найсмачнішу угорську страву в номінаціях: бограч- гуляш, гуляш з квасолею, рибна юшка по-угорськи, голубці.

Леквар – це сливове повидло, яке традиційно виготовляють на Закарпатті. Вариться леквар у спеціальному чані під назвою «ушт». Процес розпочинаєтьсявже о пів на шосту ранку. Сливи миють у дерев’яних коритах, як заведено здавна. Потім вибирають кісточки. Сливи варять у чані, постійно перемішуючи спеціальним пристроєм із довгою ручкою. Зі 120 кг слив можна зварити 40 кг леквару.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути