chrome firefox opera safari iexplorer

Перлина туристичної Львівщини Золочівський замок — руйнується

11 серпня 2011 о 09:01

Перлина туристичної Львівщини Золочівський замок — руйнується. Негода, час та брак коштів на реставрацію призвели до обвалення даху надбрамної вежі. Якщо терміново не зробити ремонт — дощі знищать будівлю вежі.

Цілковитому руйнуванню приміщення запобігло бетонне перекриття. Якби дах обвалився в тій частині вежі, що не реконструювалася від 17 століття, дерев'яне перекриття могло би не витримати важких балок та автентичної черепиці.

Науковий співробітник замку Володимир Каркулевський каже — щастя, що дах не впав у двір, тоді могли би постраждати люди. Але лиха й так досить -покрівлю не ремонтували понад 100 років, на реставрацію потрібні чималі кошти.

Володимир Каркулевський, науковий співробітник музею «Золочівський замок»: «Австрійці в 19 столітті розбудували цей надбрамний корпус, відповідно коли розбудовували дах 17 століття зняли, тому що тут стояв годинник на весь Золочів, тобто це загальний дах 19 століття».

Щодня музей відвідує понад півтисячі людей. Нині для туристів небезпеки немає. А от якщо зволікати з ремонтом — завалиться решта даху.

Тетяна Олейнікова, заввідділу Східних цивілізацій музею «Золочівський замок»: «В цьому корпусі і дальше знаходиться реставраційна майстерня. Знаходиться бібліотека. Зрештою там колись знаходилися і фондові приміщення і небезпека полягає і в тому що решта даху може завалитися і може цей наступний обвал просто не витримати перекриття».

Востаннє із бюджету Золочівський замок отримував кошти ще у 2004 році. Відтоді — замок реставрували лише на пожертви меценатів.

Журналіст «5 канал»: «Якщо найближчим часом держава не виділить кошти для реставрації в'їздної вежі, працівникам музею залишиться сподіватися лише на диво-камінь, який, за місцевою легендою, допомагає у здійсненні бажань».

Щоправда, у всемогутність каменя вірять лише туристи. А музейники — шукають допомоги в обласної влади. Кажуть, на ремонт потрібно не менше 3 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Золочівський замок — один з учасників всеукраїнської акції  «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути