chrome firefox opera safari iexplorer

Під Києвом знімають історичну драму «Матч смерті»

04 серпня 2011 о 10:44

Російсько-українську історичну драму «Матч смерті» знімають під Києвом. Ця картина розповідає про легендарний футбольний поєдинок між українською та німецькою збірними 1942-го року. Тоді футбол зіграли на київському стадіоні «Зеніт». Та оскільки зараз там — хмарочоси, зйомки перенесли у Васильків.

Військовий оркестр грає перед початком футбольного матчу. От тільки не сучасного, а року 1942-го. Футбольне поле містечка Васильків, що під Києвом, днями перетворилося на знімальний майданчик.

Анатолій, місцевий мешканець: "Ще ні одного дня не пропустив — вважайте, приходимо на півсьомого і, вважайте, зайняті до 11-ти".

Журналіст: "Ночі?"

Анатолій, місцевий мешканець: "Да".

Місцеві дідусі — найзапекліші фанати ще невідзнятої картини. Чергують тут уже 5-й день. З-за дерев виглядають кумирів з великих екранів.

Анатолій, місцевий мешканець: "Потому шо цікаво — тому і сидимо". 

Валентин, місцевий мешканець: "Я хотел посмотреть хоть на Безрукова. Ну, на Боярскую хотелось посмотреть — но нас не подпускают".  

Не підпускають близько кіношники і пресу. Щоб не заважали фільмувати ключовий епізод картини — «матч смерті». Так у народі називали легендарний футбольний поєдинок, зіграний в окупованому німцями Києві у серпні 1942-го. Тоді спортсмени київського «Динамо» та "Локомотиву" з рахунком 5:3 розгромили німецьку збірну. Потому частину українських гравців розстріляли, решта — опинилася у концентраційних таборах. Як кажуть - за відмову програти окупантам.

Для зйомок у фільмі обирали акторів лише із футбольним минулим. Та й ті перед тим, як з'явитися у кадрі, пітніли на полі три місяці поспіль. Не пропускати м'ячі під керівництвом тренера мінського «Динамо» Сергія Овчинникова вчився і Сергій Безруков. У стрічці йому дісталася головна роль — воротаря Миколи Раневича. І все це — у формі сорокових років.

Вчився Безруков не лише у воротах стояти, а й слова вимовляти — на український манер.

Без любовної історії у фільмі - нікуди. Пару Безрукову вже втретє після «Іронії долі» та «Адмірала» складе Лизавета Боярська.

Решта акторів — майже всі українські. Та й грають вони в основному в масовках, як ось цей київський хлопчина Максим. На кастинг прийшов — думав, гратиме футболіста, та роль отримав неочікувану. А у цих дітлахів інше завдання - рвати горлянки. На підтримку своїх.

Чи потраплять кадри із ними до стрічки - діти дізнаються вже незабаром. Наприкінці серпня зйомки планують завершити. А на великих екранах картина «Матч» має з'явитися напередодні чемпіонату Євро-2012 і якраз до сімдесятиріччя легендарного воєнного поєдинку.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути