chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкаському музеї виставили раритетні експонати про місцеву журналістику

28 серпня 2011 о 18:21

У обласному краєзнавчому музеї, що у місті Черкаси, відкрито оновлену експозицію, присвячену розвитку черкаської журналістики. Підготували її музейники спільно з Черкаською обласною організацією Національної спілки журналістів України.

Як розповідає заступник директора Краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова, разом зі спілкою журналістів, із якою музей активно співпрацює кілька років, було проведено вже 7 великих виставок. Також постійно оновлюються існуючі.

— Традиційно ми оновлюємо експозиції до Дня журналіста. Однак цього року вирішили оновити її до 20-ї річниці незалежності України, — розповідає голова обласної організації Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. – Для відвідувачів це можливість не тільки дізнатися про цікаві факти з історії журналістики, а й своєрідна неформальна презентація сучасного інформаційного простору Черкащини.

На оновленій виставці зібрано цікаві та колоритні фото сучасних газетярів і телевізійників, упорядковуються й раритетні та по-справжньому унікальні історичні матеріали.

— У виставковому залі – кілька комплексів, які ілюструють розвиток журналістики на Черкащині, починаючи з моменту утворення області – розповідає Тетяна Кайдалова. – Ось у нас перший номер «Черкаської правди», який вийшов уже через місяць після утворення області.

Далі в експозиції, за словами Тетяни Іванівни, — унікальний випуск «Черкаської правди» — з нагоди нагородження області Орденом Леніна в 1958 році газета вийшла з кольоровими елементами, хоча кольорового друку тоді ще не було, і все розмальовували вручну. На виставці можна побачити не тільки те, як змінювалася газета, а й які люди в ній працювали.

Фотознімки ветеранів журналістики, їхні робочі нотатники і навіть поштові перекази з першими гонорарами – усе це зберігається за склом.

— Маємо перший випуск газети «Молодь Черкащини», — демонструє чергову вітрину Тетяна Кайдалова. — Спочатку її очолював Григорій Суховершко. У нас зберігся його службовий щоденник, де серед оглядачів газети часто називається прізвище Василя Симоненка, який у ті роки працював тут журналістом.

Досить раритетний експонат на виставці – телевізійний радіоприймач 40-х років.

— У ті часи такі телеприймачі були дуже рідкісним явищем, і хто їх мав, тому неабияк пощастило, — каже музейник.
На стендах, присвячених сучасним ЗМІ, – випуски газет – «Нова Доба», «Черкаський край», «Молодь Черкащини», «Прес-центр», «Акцент» і недавно створена «Черкащина регіональна», фото редакційних колективів, а також фото працівників ОДТРК «Рось», телекомпанії «Вікка» та «Ільдана» за роботою.

— Дуже часто ми читаємо якусь газету і навіть не маємо уявлення, хто там працює. Так само й на телебаченні — багато працівників невідомі, бо залишаються за кадром. Ми хочемо, щоб люди знали, хто доносить до них інформацію, — каже Тетяна Кайдалова. – Значна частина експозиції присвячена також роботі обласної організації Національної спілки журналістів.

Текст і фото надані Черкаською обласною організацією Національної спілки журналістів України.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути