chrome firefox opera safari iexplorer

У книгарнях продається лише 7-8% українських книг

31 серпня 2011 о 14:59

«Сьогодні читача в української книги немає. В українців відбили охоту читати», — про це сьогодні заявив на прес-конференції у медіа-холі УНН президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. 

Він зазначив, що книга перестала бути для людей суттєвим елементом покращення професійного рівня, інтелектуального рівня тощо.

«Сьогодні для більшості достатньо пляшки пива, окрайця хліба і феєрверку на Хрещатику», — наголосив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

Свої слова О.Афонін підтвердив цифрами. В Україні щороку продається книг у межах 100 мільйонів доларів по відпускних цінах видавництв. При цьому в сусідній Польщі ця цифра в десять разів більша.

Він розповів, що минулого року поляки у себе купили власних книжок на 1 мільярд 187 мільйонів євро. «Це говорить не про потужність кишені пересічного поляка, це говорить про потяг польської нації до самовдосконалення, до цивілізаційного розвитку», — зазначив експерт.

О.Афонін додав, що вони сьогодні оцінюють середню ціну книги у видавництві десь у 3,5 долари. Тобто, за його словами, це відпускна видавнича ціна.

У книгарнях продається у середньому по державі 7-8% українських книг.

«У книгарнях західного регіону, вона може сягнути 50%, у східних , центральних регіонах вона може коливатися у межах від 10 до 25%. Але, знову ж таки, раз на раз не приходиться. В основному, до чого доступний споживач – це лотки на базарі», — зазначив О.Афонін.

Так, експерт вважає, що уряд має виділяти на друкування підручників для учнів середньої школи хоча б 500 млн грн.

«У бюджеті було записано для видання підручників для середньої школи 88 млн грн і 20 млн на видання соціально-значущої літератури в межах програми „Українська книга“, якою опікується Держкомтелерадіо. Але я хочу сказати, що навіть з точки зору жебрацького стану галузі і кількості видань, які виходять в Україні – це смішні гроші. Вони жодним чином не впливають на загальну ситуацію. Хоча б тому, що приблизна потреба тільки для середньої школи, щоб додруковувати книги, які старіють фізично, морально тощо, — десь у межах 500 млн грн, а 80 млн — це ніщо», — переконаний О.Афонін.

Він зазначив, що нинішнього року діти 2-3 класів будуть вчитися за підручниками дев’ятилітньої давності. Держава спромоглася видрукувати, за його словами, лише наклади книжок для 11 класу і додрукувати деякі із підручників.

О.Афонін наголосив, що питання книги, бібліотеки, питання державних коштів в Україні мусить бути кардинально переглянутим. «Гроші мусять піти не до виробника, а до споживача: учня, вчителя, викладача ВНЗ, студента, бібліотеки. Вони мусять розподілятися так, як у всьому світі», — запевнив експерт.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути