chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували виставку до ювілею Олександра Кониського

19 серпня 2011 о 09:26

У столиці відкрили виставку «Боже великий, єдиний! Русь-Україну храни…», присвячену 175-річчю від дня народження Олександра Кониського. В експозиції вперше зібрали унікальні матеріали, що ілюструють його письменницьку, перекладацьку та громадську діяльність.

Олександр Кониський – український письменник, поет та громадський діяч, автор слів пісні «Молитва за Україну», відомий шевченкознавець. На честь 175-ї річниці його дня народження в історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського відкрили виставку листів, щоденників та фотографій із архіву Олександра Кониського.

В експозиції представлені матеріали з колекцій як самого музею Михайла Грушевського, так й Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАНУ та Музею історії міста Києва. Багато експонатів надано Музеєм видатних діячів української культури. Це матеріали з архівів Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського та Михайла Старицького.

Директор історико-меморіального музею Михайла Грушевського Світлана Паньковавважає це підтвердженням того, наскільки великий вплив мав Олександр Конинський на своїх сучасників та послідовників.

«Талант Кониського-вчителя в тому, що він зумів прищепити любов до України своїм учням, – каже вона. – Тому це не лише виставка Кониського, це виставка й тих його «духовних годованців», як він називав своїх учнів, що продовжили його справу».

«Тут кожен експонат – відкриття»

Світлана Панькова зауважує, що її колеги з великим ентузіазмом зустріли пропозицію організувати цю виставку. Жалкує лише, що не встигли здійснити усе, що хотіли.

«Ми шкодували, що було так мало часу, лише місяць, щоб переглянути увесь цей колосальний фонд Кониського», – згадує директор музею.

За роки незалежності України архів Олександра Кониського експонується вперше. Більшість матеріалів виставки були надані Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАНУ.

Сергій Гальченко, заступник директора Інституту, зазначає, що такі скарби вітчизняної історіографії не мають залишатися у сховищах.

«Я думав і думаю над тим, яка маленька частка спадщини Кониського нам відома. Добре, що 20 років тому перевидали його працю про Шевченка. Але як багато статей Кониського з шевченкознавства досі залишається на сторінках періодики! Тому це не ілюстративна виставка, тут кожен експонат – це відкриття», – розповідає він.

Сергій Гальченко також сподівається на появу повної наукової біографії Олександра Кониського.

Виставка «Боже великий, єдиний! Русь-Україну храни…» проходитиме в історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського до 4 жовтня 2011 року в Києві.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути